SADA I ZVANIČNO: Češka dobija novo ime!
Foto: Profimedia

Promene

SADA I ZVANIČNO: Češka dobija novo ime!

Planeta -

Četvorica najviših zvaničnika Češke, predsednik, premijer i predsednici oba doma parlamenta odobrili su večeras da zemlja pored zvaničnog naziva Češka Republika u inostranstvu i u Ujedinjenim nacijama (UN) počne da koristi i skraćeni naziv Češka.

Češka Republika dobija alternativno ime Čekija (Czechia) kako bi se olakšalo kompanijama, političarima i sportistima da koriste češke proizvode, dresove i imena. "Dogovorili smo se da pored punog političkog naziva inostranstvo obavestimo i o skraćenom nazivu koji se odomaćio kao Češka, a jedini ispravan prevod na engleski je Čekija (Czechija). Da se ne izgovara pogrešno", rekao je novinarima ministar inostranih poslova Lubomir Zaoralek.

Ne postoji standardizovano englesko ime u jednoj reči za Češku Republiku, poput recimo Francuske što predstavlja skraćenu verziju Francuske Republike, podseća Rojters.

Najveći deo zemlje je poznato kao Boemija, ali i drugi delovi Moravija i Šleska, tako da je potrebno jedno ime koje ne isključuje ove istorijske teritorije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track