KERI O RUSKIM AVIONIMA: Nadletanje američkog broda opasan i provokativan čin
Foto: Reuters, 13.2.2016

Incident na pučini

KERI O RUSKIM AVIONIMA: Nadletanje američkog broda opasan i provokativan čin

Planeta -

Američki državni sekretar Džon Keri osudio je danas, kako SAD ocenjuju, "simuliran napad" dva ruska aviona na brod američke mornarice u vodama Baltičkog mora, i nazvao ga "opasnim i provokativnim činom".

"Mi osuđujemo takvo ponašanje. To je bezobzirno. To je opasno, i po pravilima angažovanja, moglo je da dođe do obaranja aviona", rekao je Keri. On je poručio da ljudi moraju da shvate koliko je to "ozbiljno" i dodao da SAD neće biti "zastrašene na pučini", preneo je Rojters.

"Mi razgovaramo sa Rusima koliko je to opasno i nadamo se da se tako nešto nikada neće ponoviti", naveo je Keri.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov ranije danas je rekao da je posada ruskih bombardera "Su-24", koji su proleteli u blizini američkog ratnog broda u vodama Baltičkog mora, poštovala sva pravila o bezbednosti.

Incident se dogodio u utorak, a vojska SAD tvrdi da su ruski avioni "simulirali napad" preletevši blizu "US S Donald Kuka". Neimenovani zvaničnik američkog Ministarstva odbrane je juče rekao da su se ruski avioni su "agresivno" približili američkom ratnom brodu izvevši niz preleta iznad američkog razarača u Baltičkom moru.

On je opisao nekoliko incidenata u ponedeljak i utorak, uključujući prelet ruskih Su-24 samo devet metara iznad američkog ratnog broda Donald Kuk "u simuliranoj napadačkoj formaciji."

"Ovo je agresivnije nego bilo šta što smo videli već neko vreme," rekao je taj funkcioner. Razarač se nalazio u Baltičkom moru u međunarodnim vodama, oko 70 nautičkih milja od ruskog grada Kalinjingrada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track