UPOZORENJE ŠEFA POLJSKE DIPLOMATIJE Rusija najveća pretnja Evropi jer može da uništi čitave zemlje
Foto: AP

UPOZORENJE ŠEFA POLJSKE DIPLOMATIJE Rusija najveća pretnja Evropi jer može da uništi čitave zemlje

Planeta -

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski upozorio je na konferenciji o bezbednosti GLOBSEK da je Rusija za Evropu "egzistencijalna pretnja".

On je naveo da Rusija ima potencijal da uništava čitave zemlje, dok terorizam ni Islamska država nisu takva pretnja.

"Postoje egzistencijalne i neegzistencijalne pretnje. Ponašanje Rusije je očigledno egzistencijalna pretnja zato što može da uništava države. I postoje neegzistencijalne pretnje kao što je terorizam i veliki migracijski talasi", rekao je Vaščikovski.

Islamsku državu poljski ministar je svrstao u vrlo ozbiljne pretnje, ali "neegzistencijalne po Evropu", a zbog "egzistencijalne", kakva je Rusija, ponovo je pozvao da se hitno pojača istočno krilo NATO i izrazio nadu da će samit NATO u Varšavi u julu izaći u susret tim očekivanjima pre svega Poljske baltičkih zemalja, bivših sovjetskih republika.

"Očekujemo prisustvo, prisustvo, prisustvo. Prisustvo trupa iz raznih zemalja NATO moglo bi da bude simbol odlučnosti NATO da brani svoje istočno krilo. Možemo da razgovaramo o razmerama tog prisustva", kazao je Vaščikovski.

Na panelu posvećenom budućnosti NATO češki ministar odbrane Martin Stropnjicki složio se sa Vaščikovskim da Rusija jeste pretnja i da to treba reći bez licemerja, ali da Rusiju ne treba gurati u izolaciju, jer je globalne bezbednosne izazove potrebno rešavati zajedno sa njom.

"Rusija je ponovo demonstrirala sposobnost da prebacuje desetine hiljada svojih vojnika na velike udaljenosti za kratko vreme. Rusija označava Zapad, a posebno NATO kao svog neprijatelja. Rusija to priča godinama. Ruski javni dokumenti zvaničnu vojnu strategiju NATO opisuju kao pretnju po rusku bezbednost", rekao je Stropnjicki.

Češki ministar odbrane ocenio je da je epicentar sadašnjih tenzija Baltičko more gde Rusija testira odbrambene kapacitete NATO, budnost i volju da brani svoj prostor u vazduhu i na moru, a u pretnje je uvrstio i "hibridni rat" i rusku propaganda, ali je takođe dodao da Rusiju ne bi trebalo gurati u izolaciju.

"Nemojmo izolovati Rusku Federaciju. Premda je komplikovano kako neizolovati nekog ko sistematski izoluje sam sebe. Trebalo bi ponovo da bude partner. U svakom slučaju lopta je sada na strani Rusije", kazao je Stropnjicki.

11. GLOBSEK, trodnevnu srednjeevropsku konferenciju o bezbednosti od 15. do 17. aprila u Bratislavi otvorio je danas predsednik Slovačke Andrej Kiska.

O izazovima za bezbednost, o budućnosti NATO, teorizmu i migracijskoj krizi razgovara oko 1.000 zvaničnika, predstavnika nevladinih organizacija i eksperata za bezbednost iz 70 zemalja sveta. Iako je to uglavnom evropska konferencija, na njoj je ove godine, zbog izbegličke krize i terorizma islamskih fundamentalista, više zvanica sa Bliskog istoka.

Učešće na GLOBSEKU potvrdili su i predsednici Hrvatske, Makedonije, Bugarske i Slovačke, a među glavnim govornicima je bivša američka ministarska spoljnih poslova Medlin Olbrajt.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track