(VIDEO) MOĆNO ORUŽJE ZA RAZARANJE ID: SAD će osloboditi sajber bombu
Foto: Printscreen Youtube

EA-6B

(VIDEO) MOĆNO ORUŽJE ZA RAZARANJE ID: SAD će osloboditi sajber bombu

Planeta -

SAD su u Turskoj rasporedile avione EA-6B koji su sposobni za napade na komunikacijske kanale Islamske države.

Oni ove avione planiraju da upotrebe kako bi se uspešnije borili protiv terorističkih organizacija, piše CNN.

EUCOM (The United States European Command) objavio je kako je u vazduhoplovnu bazu Inčirlik u Turskoj poslata eskadrila EA-6B aviona koja će pomoći u borbi protiv Islamske države.

EA-6B avioni mogu da su presretnu sve komunikacione kanale ID, ali i da štite i vojne snage na tlu i ometaju radare drugih letelica, kao i signale mobilnih telefona kojima teroristi aktiviraju eksplozive.

Takvi avioni prvi put su se koristili 1972. tokom rata u Vijetnamu, a korišćeni su i u mirovnim misijama širom sveta i za uspostavljanje no-flaj zone poput one nad bivšom Jugoslavijom 1990.

U Iraku i Siriji koriste se od prvih vojnih akcija protiv Islamske države, koje su započele 2014. godine.

Potporučnik Dejvid Vestover iz EUCOM-a rekao je kako EA-6B rade sve što su radili poslednjih 45 godina i da se radi o letelicama koje su višestruko korisne.

Robert Vork, zamenik američkog ministra obrane, rekao je ove nedelje novinarima kako će SAD osloboditi sajber bombu koja je deo njihovog novog arsenala oružja dizajniranog za uništenje Islamske države.

Ministar obrane Eš Karter rekao je ranije ove godine kako je sajber borba protiv ID pokrenuta kako bi “preopteretila njihove mreže tako da ne mogu da funckionišu”.

Eskadrila ovih aviona u vazduhoplovnoj bazi u Turskoj će se nalaziti sve do septembra.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track