NOVI DETALJI MASAKRA U PARIZU: Objavljeni jezivi snimci iz dvorane Bataklan
Foto: Reuters

Dvorana smrti

NOVI DETALJI MASAKRA U PARIZU: Objavljeni jezivi snimci iz dvorane Bataklan

Planeta -

U koncertnoj dvorani, u kojoj je novembra prošle godine izveden jedan u nizu terorističkih napada, pronađen je diktafon koji je tokom masakra zabeležio jeziv razgovor između napadača i njihovih žrtava.

Pariski istražitelji su prvi put otkrili detalje rečenica izgovorenih tokom masovnog ubijanja.

Diktafon je, tokom više od dva sata, snimao pretnje i naređenja terorista koji su urlali, preklinjanja žrtava i baražnu vatru.

U jednom trenutku se čuje kako žrtva pita: "Da li ja sve ovo sanjam?".

Nešto kasnije, druga žrtva moli policiju da ne dolazi, "inače će oni razneti sve".

U sledećem stravičnom trenutku, čuje se napadač kako uzvikuje: "Došlo je vreme za osvetu", nakon čega odjekuju rafali.

Napadači su žrtvama upućivali pretnje tipa: "Ubiću te ako ne ustaneš" ili "Ubiću te ako ne legneš", a moglo se čuti i "Jeste li čuli za Daeš? To je Islamska država. Oni su svuda. U Francuskoj, u SAD. Napadaćemo svuda".

Jedan od napadača je rekao: "Vi ste bombardovali našu braću u Siriji i Iraku. Zašto smo ovde? Došli smo čak iz Sirije, da vama uradimo isto".

Takođe se čulo: "Mi smo muškarci i napašćemo vas sa zemlje. Nama ne trebaju avioni. Izabrali ste predsednika Olanda, i to je bila njegova kampanja. Njemu zahvalite za ovo".

Diktafon je pronašla policija posle napada, a pretpostavlja se da ga je ostavio gledalac koji ga je na koncert poneo sa namerom da snimi numere muzičke grupe koja je nastupala kobne večeri.

Istražitelji su objavili i transkripte prvog policijskog radio-poziva, čime je označen početak napada izvedenih 13. novembra 2015. na više lokacija u Parizu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track