MIR U SIRIJI NA IZDISAJU: Pobunjenici se spremaju da krenu na Asadove snage
Foto: Reuters 21 Maj 2015

Nedostatak dogovora

MIR U SIRIJI NA IZDISAJU: Pobunjenici se spremaju da krenu na Asadove snage

Planeta -

Sirijski pobunjenici saopštili su danas da će koordinirati svoje napore protiv kršenja prekida vatre u Siriji koji je krajem februara stupio na snagu ali je u poslednje vreme ugrožen novim napadima.

"Posle rastućeg kršenja primirja sirijskog režima posebno u naseljenim i stambenim područjima, odlučili smo da formiramo operativni centar koji će odgovoriti na to kršenje prekida vatre", navodi se u saopštenju desetak pobunjeničkih grupa među kojima Ahrar el Šam i Džaih el Islam.

Pobunjenici su dodali da će "snažno odgovoriti na svaku vojnu intervenciju režima koja bude napala narod". Šef delegacije sirijske opozicije Muhamed Aluš pozvao je u nedelju na nastavak borbe protiv sirijske vojske uprkos dogovoru o prekidu vatre krajem februara.

"Ne verujte režimu (Bašara el Asada) koji se neće smilovati nad vama. Napadajte ih sa svih strana", naveo je Aluš na Tviteru precizirajući da citira stih iz Kurana. Drugi član delegacije koja učestvuje na indirektnim pregovorima zaraćenih strana u Ženevi izjavio je Frans presu da je Aluš samo izneo lični stav, dodajući da nije isključena mogućnost da se opozicija povuče s tih pregovora ako režim i dalje bude odbijao da razgovara o odlasku Bašara s vlasti.

Sporazum o primirju, koji su inicirale SAD i Rusija, stupio je na snagu 27. februara, ali je njegova primena ugrožena zbog žestokih borbi sirijske vojske i pobunjenika u provinciji Alep. Najmanje 22 civila poginula su u nedelju u bombardovanju provincije Alep, što je prema podacima sirijske opozicione Opservatorije za ljudska prava najveći napad u Siriji od uvođenja primirja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track