(VIDEO) PENA ZAUSTAVLJA METKE I OD NJIH PRAVI PRAŠINU: Materijal koji je probio sve granice
Foto: Printscreen Youtube

Otkriće

(VIDEO) PENA ZAUSTAVLJA METKE I OD NJIH PRAVI PRAŠINU: Materijal koji je probio sve granice

Planeta -

Istraživači su došli do ultra-jake kompozicije metalne pene (CMF) koja može da pretvori metak u prašinu pri udaru.

Materijal je lakši od metalne prevlake, što ga čini idealnim za sledeću generaciju oklopa za vojnike, vozila, a možda čak i nekog budućeg superheroja.

Na video snimku koji se pojavio na Jutjubu, prikazano je kako metak 7,62x 63 milimetara M2 pancirni projektil biva smrvljen u paramparčad pri udaru o zid od kompozitne metalne pene.

Materijal je pronalazak inženjerke Afsanehe Rabijej iz "North Carolina State Universiti" koji je radio na različitim verzijama CMF-a već godinama.

Prema njenom najnovijem istraživanju, pena može da apsorbuje oko 60 do 70 odsto ukupne kinetičke energije projektila kao što je M2. Drugim rečima, ispunjava potrebne standarde za neprobojni oklop.

Uvlačenja na zadnjem delu CMF-a nakon udarca metka manje je od 8 milimetara, tvrdi inženjerka.Njeno istraživanje je pokazalo efikasnost CMF-a protiv X-zraka, gama zraka i neutronskog zračenja, dok je ranije ove godine, ona takođe pokazala da je metalna pena duplo otpornija na vatru i toplotu nego metali od kojih je napravljena.

Ovo otvara širok spektar mogućnosti upotrebe za ovaj sjajni materijal.

CMF bi mogao da se koristi i za armaturu unutar objekata sa nuklearnim otpadom, kao deo dizajna kosmičkih letelica, ili za neke vrste medicinske opreme. Plus CMF je netoksičan, što znači da jednostavan za proizvodnju i recikliranje.

Istraživanje kompozitnih metalnih pena traje nekoliko decenija. Materijal se pravi mešanjem šupljih perlica jednog metala sa čvrtim delovima drugog. Naprimer, čelik unutar aluminijuma.

(Sciencealert)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track