Najnovije vesti

VISOKORIZIČNO: Megazemljotres sada preti Aziji
Foto: Reuters

Crna prognoza

VISOKORIZIČNO: Megazemljotres sada preti Aziji

Planeta

Mediji u Indiji prenose mišljenje njihovih stručnjaka čija prognoza kaže da bi ovu zemlju mogao da pogodi masivan zemljotres jačine preko 8,2 stepena Rihterove skale

NJU DELHI - Serija potresa koji su u poslednjih nekoliko nedelja zahvatili Aziju i Južnu Ameriku mogli bi da budu uvod u megazemljotres snage od preko osam stepeni Rihterove skale, upozoravaju stručnjaci.Branko Dragičević iz Seizmološkog zavoda Srbije navodi da su se ovakve sekvence dešavale i u prošlosti:

 

- Činjenica je da je trenutno na prostorima Mediterana uobičajena seizmička aktivnost, kao i na prostorima Srbije i Balkana. Ipak, teško je i iluzorno baviti se takvim prognozama za druge delove planete. Seizmologija je okrenuta u drugom pravcu, ona može da utiče na ublažavanje posledica zemljotresa. Oni su se događali u prošlosti, događaće se ponovo i to ne smemo da smetnemo sa uma - kaže Dragičević.

Mediji u Indiji prenose mišljenje njihovih stručnjaka čija prognoza kaže da bi ovu zemlju mogao da pogodi masivan zemljotres jačine preko 8,2 stepena Rihterove skale. U međuvremenu, broj nastradalih u potresu u Ekvadoru se popeo na 350. Potres je iskoristila grupa od 150 zatvorenika, koja je pobegla iz zatvora. 

(I. Š.)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...