MIROVNI PROCES U ZASTOJU: Sirijska opozicija se povukla s pregovora u Ženevi
Foto: REUTERS 1 2 2016

Sve manje nade

MIROVNI PROCES U ZASTOJU: Sirijska opozicija se povukla s pregovora u Ženevi

Planeta -

Stefan de Mistura, izaslanik UN za Siriju, rekao je da će nastaviti pregovore uprkos povlačenju opozicionog Visokog odbora za pregovore

ŽENEVA - Mirovni pregovori o Siriji upali su u nevolje u ponedeljak uveče, kada je posrednik UN rekao da je opozicija prekinula formalno učešće u indirektnim pregovorima s vladom predsednika Bašara Asada u znak protesta zbog novih sukoba, posebno kod severnog grada Alepa, i zbog teške humanitarne situacije.

Stefan de Mistura, izaslanik UN za Siriju, rekao je da će nastaviti pregovore uprkos povlačenju opozicionog Visokog odbora za pregovore (High Negotiations Committee, HNK). HNK je saopštio da više neće prisustvovati sastancima u sedištu UN u Ženevi koje je bilo domaćin nekoliko nedelja posrednih mirovnih pregovora s prekidima, čiji je cilj okončanje razornog petogodišnjeg rata. Ipak, delegacija HNK će ostati u hotelu u Ženevi, i de Mistura je rekao da će nastaviti "tehničke" razgovore s njom telefonom ili na nekom neformalnom mestu u nadi da će se doći do plana političke tranzicije u Siriji.

On je rekao da će napredak ka postizanju tog cilja proceniti u petak. Do povlačenja opozicije s pregovora je došlo nekoliko sati pošto su sirijski opozicioni borci pokrenuli novu ofanzivu protiv vladinih snaga u velikom broju severozapadnih oblasti Sirije, optuživši ih da su one prve počele. De Mistura je rekao da očekuje da će SAD i Rusija kojima je poveren nadzor primirja, održati posebnu sednicu o tome. P

o saopštenju Kremlja, ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik SAD Barak Obama su razgovarali o Siriji i pristali na veću koordinaciju specijalnih snaga i vojski svoje dve zemlje. Prekid vatre se drži u većem delu Sirije, osim na severu, gde se praktično raspao. U gradjanskom ratu u Siriji koji je počeo 2011. godine, poginulo je više od 250.000 ljudi, a milioni su raseljeni ili su u izbeglištvu..

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track