BIVŠI ŠEF SIRIJSKE VOJSKE: Asad je samo pion na šahovskoj tabli stranih sila
Foto: Anadolija

Ko je pravi vladar Bliskog istoka

BIVŠI ŠEF SIRIJSKE VOJSKE: Asad je samo pion na šahovskoj tabli stranih sila

Planeta -

Bivši šef sirijske policije general Munir Širiteh izjavio je da je režim sirijskog predsednika Bašara al Asada od početka želeo da izbije narodna revolucija.

Asadov režim strane sile koriste samo kao "šahovsku figuru“ u kreiranju prilika na Bliskom istoku, tvrdi general. Pošto je 31 godinu proveo u policijskoj službi u Siriji, 60-godišnji Širiteh penzionisan je krajem 2010. godine, samo nekoliko meseci pre početka rata u Siriji.

Bašar al Asad, Foto: Profimedia
Bašar al Asad, Foto: Profimedia

"Nisam bio ni na jednoj strani kada je rat počeo. Režimska vojska me je zarobila zbog sumnje da sam blizak sa pobunjenicima. U zatvoru sam proveo 65 dana i na slobodu izašao tokom jedne razmene zarobljenika. Sa suprugom i petoro dece sam izbegao u Tursku“, kazao je.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Asad se oglušio o predloge Irana i Turske da sprovede reforme jer on radi samo šta mu strani centri moći kažu. Plan tih centara je star pet decenija i njegov glavni cilj je da Izrael zavlada Bliskim istokom. Cilj je da se na Bliskom istoku uspostave manje državice sukobljene po rasnoj i drugim osnovama. Izrael bi u tom slučaju vladao regijom. Asad je samo pion na šahovskoj tabli velikih sila", kazao je Širiteh. On ne veruje da je političko rešenje sirijske krize moguće jer Asad još uvek ne želi prekid sukoba."Opozicija mora da se ujedini i formira jedinstvenu vojsku. Tek tada bi se njena reč slušala i tek tada bismo mogli govoriti o pregovorima i političkim rešenjima", zaključio je.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track