NOVO OTKRIĆE ISTRAŽITELJA: Pariz i Brisel povezani sa napadom na Kule bliznakinje!
Foto: AP

Obaveštajni podaci

NOVO OTKRIĆE ISTRAŽITELJA: Pariz i Brisel povezani sa napadom na Kule bliznakinje!

Planeta -

Istražitelji i dalje rade na rasvetljavanju međunarodnog islamističkog lanca koji stoji iza napada u Briselu i Parizu.
Veruje se da su ovi napadi povezani napadom 11. septembra u SAD.

Kako piše “Independent”, istražitelji su pronašli vezu koja neke ljude bliske ovim napadima povezuje sa najgorim terorističkim činom u SAD u istoriji.

Prošle nedelje je u Birmingemu i na aerodromu Getvik uhapšeno pet osoba, četiri muškarca i žena, koji se povezuju sa napadima u Belgiji i Francuskoj. Njihovi identiteti još nisu poznati, a hapšenje je izvšeno nakon što se otkrilo da su dva napadača na Pariz prošle godine boravila u Engleskoj.

Istražitelji imaju razloga da veruju da se veze između britanskih, francuskih i belgijskih islamista protežu preko 15 godina u prošlost. Te su veze, smatraju obaveštajne službe, postale snažnije nakon 2011. i početka rata u Siriji.

Jedan od uhapšenih nakon napada u Briselu je i Abdelrman Amerud kog je policija upucala jer je navodno pokušao da iskoristi ćerku kao živi štit, te je odbio predati ranac za koji se sumnjalo da je napunjen eksplozivom. Amerud je navodno bio deo plana za novi napad u Francuskoj.

Francuskim vlastima Amerut je itekako poznat. On je 2005. godine osuđen na sedam godina zatvora zbog umešanosti u ubistvo Ahmeda Šana Madusa, avganistanskog mudžahedina.

On je bio jedan od najistaknutijih osoba u borbi protiv talibana u Avganistanu, a u samoubilačkom napadu ubijen je 9. septembra 2001. godine, njegovo ubistvo navodno je naredio Osama Bin Laden.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track