PRONAĐEN TAJNI KOVERAT: Ovo je novi dokaz da je S. Arabija povezana sa napadima na SAD?
Foto: Profimedia

Zavera

PRONAĐEN TAJNI KOVERAT: Ovo je novi dokaz da je S. Arabija povezana sa napadima na SAD?

Planeta -

U pomalo teškoj atmosferi, zbog rasprave koja se vodi u SAD-u povodom objavljivanja poglavlja o terorističkim napadima 11. septembra i izmena zakona koji bi omogućio porodicama poginulih da tuže Saudijsku Arabiju, američki predsednik došao je u službenu posetu Rijadu gde se sastao s kraljem Salmanom bin Abdulazizom.

"Dvojica čelnika potvrdila su istorijsko prijateljstvo i duboko strateško partnerstvo između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije", saopštila je Bela kuća, ali nije objavila jesu li razgovarali o spornom zakonu koji je predložio američki Kongres.

Barak Obama i kralj Salman, Foto: Reuters
Barak Obama i kralj Salman, Foto: Reuters

O tome da su određeni državljani Saudijske Arabije finansijski i logistički podržavali otmičare aviona koji su izveli napade nagađa se od početka, ali ta veza nikada nije dokazana. Odgovor se navodno krije u poslednjem poglavlju izveštaja istrage o 11. septembru čiju objavu Obamina administracija razmatra. Saudijska Arabija odmah je zapretila da će, ukoliko dođe do objave, prodati svu svoju imovinu u SAD koja iznosi oko 750 milijardi dolara, a to bi imalo značajne ekonomske i političke posledice.

Sada je, navodno, otkriven novi dokument koji bi mogao biti veza između Al Kaidinog čoveka za bombe s napadima, odnosno s ambasadom Saudijske Arabije u Vašingtonu. Gasan al Šarbi, izrađivač bombi, uzimao je satove letenja zajedno s nekim od otmičara koji su izveli napade iako on u njima nije direktno učestvovao. Uhapšen je 2002. godine a sada se nalazi u Gvantanamu.

Brajan Mekglinhi, bloger koji zagovara objavljivanje tajnog poglavlja o napadima, otkrio je među dokumentima američke vlade koji se odnose na istrage FBI-a o protivterorističkom delovanju, i onaj u kojem stoji da je al Šarbi zakopao neke dokumente među kojima je i koverat ambasade Saudijske Arabije u Americi u kojoj je bila njegova dozvola za letenje.

Koverat poteže ključno pitanje - koliko duboko su umešani visoki čelnici Saudijske Arabije u napade na SAD.Ipak, većina detalja i dalje ostaje nepoznata.

(Telegraph)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track