SKANDALOZNO: Neonacisti organizuju ture po koncentracionim logorima i onda se hvale
Foto: Facebook/Tomasz Maciejczuk

Veličanje nacista

SKANDALOZNO: Neonacisti organizuju ture po koncentracionim logorima i onda se hvale

Planeta -

Neonacisti su počeli da obilaze koncentracione logore koje su nemački nacisti podigli u samoj Nemačkoj i okupiranoj Poljskoj u Drugom svetsku ratu, slikaju se ispred kapije Aušvica ili gasnih komora da bi te fotografije objavili među poplavom nacističkih i slika Adolfa Hitlera na društvenim mrežama.

List Gazeta viborča ušao je u trag jednoj takvoj ekskurziji ukrajinskog neonaciste koji na Fejsbuku nastupa kao Denis Šubin iz Kijeva. Objavio je slike sa ture po logorima Aušvic, Treblinka i Majdanek, gde se slikao obučen u majicu sa brojem 88 koji u svojoj simbolici često koriste neonacisti.

Šubin nije postavio na internet prednju stranu te majice jer bi sigurno došao pod udar zakona, pošto je na njoj i portret Adolfa Hitlera. Šubin je aktivista ukrajinske podružnice međunarodne neonacističke organizacije "Mizantropik divižen" koja na prodaju nudi predmete sa neonacističkim simbolima.

"Mizantropi" su objavili i spisak najvećih stratišta Jevreja u Evropi i štiklirali u kojima su već bili i slikali se, a pozivaju svoje simpatizere da posete ta i dalja mesta ozloglašena po divljanju i monstruoznim zločinima nacista čiju ideologiju današnji neonacisti preuzimaju.

"Uvek pomno pazimo da se ne pojave nacistički simboli koji su zabranjeni i zakonom. Ali kao što se vidi u ovom slučaju, majicu neko može da ima sakrivenu ispod košulje. Ne znam da li je u tom konkretnom slučaju (majice sa leđa) prekršen zakon, ali razgovaramo sa pravnicima i razmatramo da pokrenemo krivičnu prijavu", kazao je poljskom listu portparol Državnog muzeja bivšeg nacističkog logora Aušvic-Birkenau Bartoš Bartizel.

Aušvic, Foto: Profimedia
Aušvic, Foto: Profimedia

Muzej u Aušvicu je jednu krivičnu prijavu već podneo, zbog slike gde na terenu logora posetioci dižu ruku u nacistički pozdrav "Zig hajl". "Iako su takve stvari veoma retke na teritoriji bivšeg logora su posebno bolne i skandalozne", kazao je Bartizel.

Zbog slika ukrajinskog neonaciste i poziva njegove organizacije u obilazak nacističkih logora u kojima su poubijani milioni evropskih Jevreja, uprave sva tri muzeja, u Aušvicu, Majdaneku i Treblinci obavestile su tužilaštvo i traže način da se kazne neonacisti koji veselo poziraju na mestu najgnusnijih zločina kazne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track