POTRAGA ZA MISTERIOZNIM RUSKIM BLAGOM: Legendarna Ćilibarska soba krije se u skrivenom bunkeru?
Foto: Youtube/Printscreen

Tajna

POTRAGA ZA MISTERIOZNIM RUSKIM BLAGOM: Legendarna Ćilibarska soba krije se u skrivenom bunkeru?

Planeta -

Poljski kurator muzeja tvrdi da je otkrio gde bi mogla da se krije legendarno rusko blago koje su nacisti pokrali tokom Drugog svetskog rata.

Bartolomej Plebančik smatra da se svetski poznata ćilibarska soba nalazi u podzemnim prostorijama, tačnije u bunkeru, na severu Poljske. Bunkere je tokom rata koristila nemačka vojska.

Do ovog otkrića, Plebančik je došao koristeći specijalne radare, a sada mu je potrebna dozvola da izbuši rupu kojom bi prodro u sakrivene prostorije i utvrdio njihov sadržaj.

1950. godine, puk minera poljske vojske bio je stacioniran u tom regionu kada ih je kontaktirao jedan čovek koji je tvrdio da je 1945. godine, tokom zime, video nemački konvoj kako stiže ka bunkerima. Svedok kaže da je "misteriozan tovar" sa kamiona sakriven u bunkere, koji su potom zapečaćeni.

Inače, po osvajanju Lenjingrada 1941. nemačke trupe su otele dragoceni simbol nemačko-ruskog prijateljstva. Soba je nestala 1945. godine i od tada za njom tragaju najveći svetski stručnjaci.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Ćilibarska soba je optočena je ćilibarom i zlatom, a prvobitno je bila sagrađena za palatu kraljice Katarine u Sankt Petersburgu.

Postoji niz teorija šta se zapravo dogodilo sa ruskim blagom, a mnogi su bili u potrazi za tzv. osim svetskim čudom, od političara i filmskih reditelja do lovaca na blago i teoretičara zavere. A koliko se potraga za njom ozbiljno shvatala najbolje pokazuje da je istočnonemački Štazi imao 180.000 stranica dokumenata o "ćilibarskoj sobi".

Ćilibarska soba koja je danas poznata javnosti je zapravo rekonstrukcija.

(Sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track