SAJAM U HANOVERU: Dok su Merkelova i Obama isprobavali gedžete, masa je protestovala zbog otkaza
Foto: AP

Haj-tek tenzije

SAJAM U HANOVERU: Dok su Merkelova i Obama isprobavali gedžete, masa je protestovala zbog otkaza

Planeta -

Američki predsednik Barak Obama, koji važi za zaljubljenika u IT tehnologije, bio je danas "u elementu" dok je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel obilazio štandove na 70. Međunarodnom sajmu industrijske tehnologije "Hanover mese".

Obama je zajedno sa svojim domaćinom, kancelarkom Merkel, razgledao haj-tek izume i razgovarao sa programerima na najvećoj masovnoj izložbi tehnololoških dostignuća, dok je nekoliko stotina ljudi isped hale protestovalo zbog ukidanja radnih mesta u američkoj tehnološkoj firmi IBM, izveštava agencija AP.

Dvoje lidera se informisalo o mini kompjuterima koji šalju podatke iz automobila u "oblak", o senzorima koji, oponašajući lepljiva stopala gekona (gušter), skupljaju predmete i o ultra-laganim protezama napravljenim za para-olimpijske bicikliste.

Takođe im je predstavljen punjač za baterije za električna vozila, za koje proizvođač Feniks Kontakt (Phoenix Contact) kaže da može napuniti akumulator za vožnju automobila do 100 kilometara za samo pet minuta. Obama je probao i naočare za virtuelnu stvarnost koje je razvila firma IFM Štiftung, a koje su opremljene najmanjim 3D fotoaparatom na svetu.

S naočarama na licu i fotoaparatom koji je brzo škljocao, Obama je posegnuo kao da se rukuje tresući neku nevidljivu ruku, navodi američka agencija. Istovremeno, oko 200 radnika IBM-a protestovalo je ispred hale protiv najavljene mere ukidanja 900 radnih mesta u Nemačkoj, noseći transparente na kojima je pisalo "Profit, profit, a gde je ljudskost", prenosi AP.

Jedan od lidera sindikata je pozvao demonstrante da budu glasniji kako bi ih predsednik čuo. Obama je u doputovao u Hanover juče radi promocije američkih preduzeća na najvećem sajmu industrijske tehnologije na svetu "Hanover mese", čiji su SAD zemlja partner ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track