BELGIJA IZRUČILA ABDESLAMA FRANCUSKOJ: Pariskom teroristi počinje suđenje za masakr!
Foto: Reuters

Stigao u pariz

BELGIJA IZRUČILA ABDESLAMA FRANCUSKOJ: Pariskom teroristi počinje suđenje za masakr!

Planeta -

PARIZ - Belgija je jutros izručila Francuskoj Salaha Abdeslama, glavnog osumnjičenog za pariske napade u kojima je poginulo 130 ljudi, saopštilo je francusko tužilaštvo

Abdeslam je stigao u Pariz u 09.05 po lokalnom vremenu (07.05 po GMT-u), navodi se u saopštenju. On će se kasnije danas suočiti s istražnim sudijama.

Tužilaštvo će tražiti da se Abdeslamu odredi pritvor, što će u njegovom slučaju verovatno biti formalnost, navodi AP. Abdeslam, jedini preživeli terorističkih napada u Parizu, uhapšen je u Briselu 18. marta.

Abdeslam će biti držan u izolaciji u zatvoru u oblasti Pariza, izjavio je francuski ministar pravde Žan-Žak Irvoa. Irvoa je novinarima rekao da će Abdeslam (26), za kog se veruje da je jedini preživeli član grupe terorista koja je izvela napade u Parizu, biti pod budnim okom čuvara koji su obučeni za "nadgledanje osoba koje se smatraju opasnim".

Kako se očekuje, Abdeslam će kasnije tokom dana biti i zvanično optužen, preneo je AFP. Belgijski sud je 31. marta presudio da Abdeslam treba da bude izručen Francuskoj. Abdeslam je rekao da želi da sarađuje sa francuskim vlastima i da želi da ga Belgija izruči Francuskoj. On je u pritvoru u Brižu bio od 18. marta. Jedan je od glavnih osumnjičenih za terorističke napade u Parizu 13. novembra prošle godine, u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Belgijska policija ga je ispitivala o mogućoj povezanosti s tri bombaša samoubice koji su 22. marta izveli napade na briselski aerodrom i stanicu metroa, u kojima je ubijeno 32 ljudi.

Francuski advokat Frank Berton izjavio je danas da će zastupati Abdeslama, za koga kaže da je mladi čovek koji se "raspada" i koji je spreman da sarađuje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track