TRAMP: Napravili smo haos na Bliskom istoku kao nikada pre
Foto: Reuters 02/2016

Oštro

TRAMP: Napravili smo haos na Bliskom istoku kao nikada pre

Planeta -

Posle velike pobede na preliminarnim izborima u pet severoistočnih država, kandidat za predsednika SAD, Donald Tramp se osvrnuo na spoljnu politiku te zemlje i kritikovao Hilari Klinton i Baraka Obamu.

Ukoliko postane predsednik, Tramp kaže da bi "Amerika bila na prvom mestu". "Ideologija će zameniti strategiju, a mir haos", kazao je Tramp.

On je istakao da je Amerika spasila svet od nacista i komunista u 20. veku, ali da je posle toga sve otišlo u veoma lošem pravcu.

"Logika je zamenjena glupošću i arogancijom što je u spoljnoj politici vodilo od jedne katastrofe do druge. Ideja da SAD mogu da "poprave" bliskoistočne države i prevedu ih u zapadne demokratije je bial opasna. To je dovelo do izgubljenih života i protraćenih milijardi dolara", dodao je."Naše akcije u Iraku i Siriji su pomogle Islamskoj državi da se razvije, a Amerika nije učinila ništa da pomogne hrišćanima i treba da se stidimo zbog toga", rekao je predsednički kandidat.On je kritikovao način na koji predsednik SAD Barak Obama rukovodi krizama na Bliskom istoku, rekavši da sadašnja administracija ostavlja nasleđe "slabosti, konfuzije i meteža". "Učinili smo Bliski istok nestabilnijim i haotičnijim nego ikada ranije", rekao je Tramp.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track