SEĆATE LI SE SIRIJCA KOJI JE PRODAVAO OLOVKE: Iako mu je dobro krenulo, usledio je gorak preokret
Foto: Tviter

Život piše drame

SEĆATE LI SE SIRIJCA KOJI JE PRODAVAO OLOVKE: Iako mu je dobro krenulo, usledio je gorak preokret

Planeta -

Abdul Halim al Atar, Palestinac koji je živeo u izbegličkom kampu blizu Damaska, spas je sa dvoje dece pronašao u Bejrutu, a fotografija kako prodaje olovke sa ćerkicom u naručju obišla je svet. Uslikao ga je islandski aktivista Gisur Simonarson.

Ubrzo posle toga na vrata sirijske porodice pokucali su stranci koji su im rekli da je na internetu za njih prikupljeno blizu 200.000 dolara.

Lokalna aktivistkinja i novinarka Kerol Malouf postala je sponzor al Atarove porodice u Libanu, a deo novca otišao je u njene ruke kao osiguranje, pa je preuzela odgovornost za njegove poslovne poteze. Ona i Simonarson kažu da su Abdulu uplatili 65.000 dolara, a on je za taj novac otvorio pekaru, prodavnicu kebaba i mali restoran.

Foto: AP
Foto: AP

Do decembra prošle godine u njima je zaposlio 16 sirijskih izbeglica. Njegov 9-godišnji sin ponovo je dobio priliku da ide u školu, a supruga mu se vratila u Siriju. Oko 25.000 dolara poslao je prijateljima i rodbini u Siriji. Međutim, stvari očigledno nisu nastavile da idu u tom pravcu.

Foto: AP
Foto: AP

Ove nedelje objavljen je snimak telefonskog razgovora al Atara sa ženom za koju se ispostavilo da je Kerol Maluf. Na snimku al Atar pita za ostatak njegovog novca, a žena mu preti kako će ga prijaviti za hapšenje ili deportaciju.Iako je al Atar nepopustljiv u tvrdnjama da mu Maluf uskraćuje novac, ona na drugoj strani govori kako to ionako nije njegov novac.

Simonarson je kazao kako video ne ilustruje celu priču.

"Razlog zbog kojeg je Maluf onako reagovala, iako to nije izgovor, jeste što joj je Abdul pretio i mesecima je proganjao jer je izgubio sav svoj novac. To je veoma tužno jer da nije bilo Kerol on ništa od novca ne bi ni dobio", poručio je.

Na Pejpalu se i sada nalazi oko 70.000 dolara donacija koje Simonarson ne može prebaciti na svoj lični račun jer bi norveška vlada uzela 45 odsto tog iznosa na račun poreza. Istovremeno, ne može ih uplatiti Abdulu jer Pejpal kao kompanija ne posluje u Libanu. Pokušaj transfera dela novca preko ugovora u Dubaiju je takođe propao.

Prema informacijama, al Atar je potrošio 90.000 dolara, a Maluf veruje da su ga prevarili ljudi na čije namere ga je ranije upozoravala. Simonarson je potvrdio da je Kerol dobila 18.000 dolara kao osiguranje jer je "odgovorna za Abdula u Libanu". Od Maluf se očekuje da objavi detalje izveštaja u kojima kaže da je Abdul potrošio 90.000 dolara koje je primio u roku od dva meseca.

Rasprava o ovom slučaju na društvenim mrežama još uvek traje, a optužbe sevaju sa svih strana. Ipak, islandski pokretač akcije za pomoć al Ataru i dalje pokušava da nađe način da uplaćeni novac prosledi onome za koga je i prikupljan.

(Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track