NJEGOVA SMRT POKRENULA JE NOVU ERU RATOVANJA: Pre 5 godina ubijen je najtraženiji terorista
Foto: Youtube/Printscreen

Godišnjica

NJEGOVA SMRT POKRENULA JE NOVU ERU RATOVANJA: Pre 5 godina ubijen je najtraženiji terorista

Planeta -

Osama bin Laden je 10 godina bio američki neprijatelj broj jedan, a njegovo bradato lice je širom sveta predstavljalo sinonim za terorizam. Ubijen je 2. maja 2011. u akciji američkih "foka".

Pre pet godina otkriveno je da se nalazi u Pakistanu i ubijen je u akciji američkih specijalaca. Fotografija koju je Bela kuća objavila po završetku akcije - trenutak kada su američki čelnici saznali da je vođa Al Kaide mrtav - sigurno će ući u istoriju. Fotografija prikazuje predsednika Baraka Obamu kako netremice gleda u monitor, a državna sekretarka Hilari Klinton je rukom pokrila usta, vidno šokirana. Američki general je izgledao odlučan i zadovoljan.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bilo je to 1. maja 2011. u Americi. Eliminacija najtraženijeg teroriste omogućila je Obami da podvuče crtu pod tzv. rat protiv terora koji je proglasio njegov prethodnik Džordž Buš. Bio je to i početak nove antiterorističke borbe koja je uključivala više kibernetičkog ratovanja, a manje Gvantanama. Ili "pravednog rata", kako ga je Obama nazvao.

Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters

Ubistvo Bin Ladena, čija je glava bila ucenjena na 25 miliona dolara, jedan je od najvećih uspeha u njegova dva mandata.

Rat protiv terora počeo je 10 godina ranije, odmah posle napada 11. septembra 2011. koje je orkestrirao Bin Laden. Njegova smrt oslabila je Al Kaidu strukturno i motivacijski. A i ugasla je i američku žeđ za osvetom.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Naredba da se puca u Bin Ladena, koja je verovatno stigla od vođe specijalaca Roberta O'Nila do danas je kontroverzna. Američke snage ušle su u stranu zemlju i ubile čoveka bez zakonske osnove. Mnogi političari su to pozdravili, ali aktivisti za ljudska prava nisu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tadašnji državni tužilac Erik Holder rekao je da je ubistvo Bin Ladena opravdano kao čin nacionalne odbrane.Američka vojska brzo se rešila Bin Ladenovog tela, položivši ga u more, kako mu grob ne bi postao mesto hodočašća sledbenika.Ljutnja Pakistana zbog "arogantne invazije suverene zemlje", kako se to tada zvalo, uglavnom je nestala. I zloglasno loši odnosi Pakistana i Sjedinjenih Država zapravo su se popravili, što je pre pet godina izgledalo nemoguće.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track