DIREKTOR CIA: Saudijska vlada i zvaničnici nisu finansijski pomagali Al Kaidu
Foto: AP

Poverljivi izveštaj Kongresa

DIREKTOR CIA: Saudijska vlada i zvaničnici nisu finansijski pomagali Al Kaidu

Planeta -

Brenan je rekao da je Komisija za napada 9. septembra sledila i te preliminarne informacije na 28 strana i donela veoma jasan sud da nema podataka koji ukazuju da su saudijska vlada kao institucija ili saudijski zvaničnici pojedinačno finansijski podržavali Al Kaidu

VAŠINGTON - Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan rekao je danas da 28 stranica poverljivog izveštaja Kongresa SAD o terorističkom napadu 11. septembra 2001. sadrži nepotvrdjene i neproverene preliminarne informacije o mogućoj povezanosti Saudijske Arabije.

Američka vlada uskoro bi mogla da objavi deo tog materijala, prenosi agencija Asošiejtid pres.

Brenan je rekao da je Komisija za napada 9. septembra sledila i te preliminarne informacije na 28 strana i donela "veoma jasan sud" da nema podataka koji ukazuju da su "saudijska vlada kao institucija ili saudijski zvaničnici pojedinačno" finansijski podržavali Al Kaidu. "To poglavlje je izostavljeno zbog zabrinutosti za osetljive metode, istražne postupke a istraga o 9. septembru je tada 2002. još bila u toku", rekao je Brenan za televiziju En-Bi-Si (NBC).

On je rekao da informacije iznete na tih 28 strana niu proverene ili potvrdjene, dodavši da bi objavljivanje tog materijala dalo municiju onima koji žele da povežu Saudijsku Arabiju s terorističkim napadima. Brenan je izrazio zabrinutosti da bi neki mogli da se uhvate za nepotvrdjene i neproverene informacije i da tvrde da su Saudijci umešani, što bi, prema njegovim rečima, bilo "veoma, veoma netačno". Nekoliko članova Kongresa pridružilo se porodicama žrtava napada u zahtevu da se skine oznaka tajnosti s 28 stranica koje su deo vladinih dokumenata o napadima Al Kaide zbog spekulacija o mogućoj umešanosti Saudijske Arabije.

Bivši senator Robert Grem, koji je pomogao u sastavljanju izveštaja koji obuhvata 28 redigovanih stranica, nedavno je rekao da bi poverljivi materijal mogao da otkrije da su Saudijci možda podržavali ljude koji je oteli avione pre nego što su se njima zabili u Svetski trgovinski centar u Njujorku i Pentagon u Vašingtonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track