(VIDEO) NOVI ŠOKANTNI DETALJI O SARADNJI ASADA I ID: Sklapali tajne sporazume o bitkama u Siriji
Foto: AP 21 Okt 2015

Istina ili podmetačina?

(VIDEO) NOVI ŠOKANTNI DETALJI O SARADNJI ASADA I ID: Sklapali tajne sporazume o bitkama u Siriji

Planeta -

Islamska država i režim Bašara el Asada sklapali su tajne sporazume o bitkama koje se vode u Siriji, pokazuju dokumenti koje je objavio Skaj njuz.

Prema informacijama iz dokumenata kojima raspolaže britanska TV stanica, jedan od sporazuma sklopljen je oko borbi koje su se vodile za antički grad Palmiru, a dokumenti takođe dokazuju da Islamska država regrutuje i uvežbava strane borce za napade na mete na Zapadu mnogo duže nego što se verovalo. Dokumenti otkrivaju i da su IS i sirijska vlada sklopili dogovor o trgovini nafte u zamenu za đubrivo, prenosi hrvatski portal Index.

U jednom pismu, datiranom u vreme pre nego što su sirijske snage opet zauzele Palmiru, kako navodi Skaj njuz, stoji: "Povucite svu tešku artiljeriju i protivvazdušnu obranu iz Palmire u provinciju Raku", dok u drugom stoji zahtev za prolazak kroz kontrolne tačke terorističke organizacije sve do granice sa sirijskim režimom gde bi razmenili naftu za đubrivo.

U trećem pismu vidljivo je da su se snage Bašara el Asada i IS dogovarali o evakuaciji područja pod kontrolom IS uoči napada sirijske vojske. Za Evropu svaki dogovor između ove dve strane je loš, jer Asad i IS terorišu ljude u Siriji, što dovodi do još više patnje, a zatim i do porasta broja izbeglica, smatra profesor Entoni Gliz, direktor Centra za bezbdnosne i obaveštajne studije na Univerzitetu i Bekingemu.

Takođe, upozorava on, takav dogovor može da osnaži a ne da oslabi IS. " Mi u Evropi daleko smo manje sigurni ako je ova priča istinita. Mi na Zapadu pritiskamo IS, morali bismo sve učiniti kako bi sprečili da se teroristi izmigolje", zaključi je Gliz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track