Najnovije vesti

ŽIVOT U PUSTINJI: Ova zemlja želi da izgradi planinu jer im nedostaje kiša
Foto: Profimedia

Geoinženjering

ŽIVOT U PUSTINJI: Ova zemlja želi da izgradi planinu jer im nedostaje kiša

Planeta
23:26h

Ujedinjeni Arapski Emirati su poznati po impozantnim građevinama i velikim arhitektonskim projektima.
Sada su odlučili i da odu korak dalje.

Skoro otkriveni dokumenti pokazuju da ova zemlja planira da izgradi veštačku planinu kako bi prouzrokovala kišu. U Emiratima mesečno padne svega centimetar kiše.

Jedna od najčešće korišćenih tehnika za ovakav geoinženjering je veštačko proizvođenje oblaka tako što se raspršivanjem posebnih hemikalija podstiču padavine. Takvih misija je bilo 186 prošle godine jer u ovim krajevima vlada veoma suva i topla klima. Međutim, ističe se da takozvana setva oblaka nije bez posledica. Primera radi, u martu je palo 11 centimetara kiše za samo 24 sata izazivajući poplave u zemlji.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zato je nastala ideja da se stvori posebna planina. To bi izazvalo vlažnost vazduha i pad temperature, što bi dovelo i do stvaranja olujnih oblaka.

UAE se trenutno konsultuju sa američkim Nacionalnim centrom za atmosferska istraživanja koji razmatra posebnu studiju "gradnje planine".

"Izgradnja planine nije jednostavna stvar. Treba da ispitamo uticaj planine na atmosferske prilike i koliko bi ona onda trebalo da bude visoka i slično", rekao je Roelof Britjes iz Centra.

Centar će predstaviti svoje nalaze u UAE kasno ovog leta, posle čega će vlada proceniti da li je projekat finansijski izvodljiv.

(mysteriousuniverse)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...