(VIDEO) PUTIN PONOSAN NA PARADI: Terorizam je globalna pretnja, Rusija spremna da sarađuje sa svima
Foto: Printscreen RT

Dan pobede u Rusiji

(VIDEO) PUTIN PONOSAN NA PARADI: Terorizam je globalna pretnja, Rusija spremna da sarađuje sa svima

Planeta -

"Deveti maj je državni i veoma lični porodični praznik. On je postao simbol svetog srodstva Rusije i njenog naroda. I u takvom jedinstvu, predanosti otadžbini leži naša snaga, sigurnost i dostojanstvo“, kazao je predsednik Rusije na svečanoj paradi za Dan pobede u Moskvi.

On je, na paradi povodom 71. godišnjice pobede nad fašizmom takođe rekao da je Rusija spremna da radi na izgradnji vanblokovskog sistema bezbednosti.

"Danas iskreno zahvaljujemo onima koji su u stroju, koji su tu pored nas i ne krijemo pri tom svoj ponos i suze. Klanjamo se svetlom sećanju sinova, kćeri, očeva, majki, dedova, muževa, žena, braće, sestara, saboraca i prijatelja. Svima ko se nije vratio iz rata, svima koji više nisu s nama", rekao je Putin objavivši minutu ćutanja.

"Veliki otadžbinski rat će zauvek ostati sveti podvig našeg naroda, on je bio čitava epoha za našu zemlju, a u podvizima boraca sa fronta i radnika u pozadini iskazana je istinska i životna snaga ljudi, rekao je Putin na paradi.

"Naši očevi i dedovi su pobedili moćnog, nemilosrdnog neprijatelja pred kojim su ustuknule mnoge zemlje. Upravo je sovjetski narod doneo slobodu drugim narodima, upravo se naš vojnik osvetio nacistima i njihovim saradnicima za milione žrtava, za sve surovosti i zlodela u našoj zemlji“, rekao je predsednik Rusije.

On je upozorio da se civilizacija danas ponovo suočila sa surovošću i nasiljem.

"Terorizam je postao globalna pretnja, mi smo dužni da pobedimo to zlo. I Rusija je otvorena za objedinjavanje napora sa drugim državama, spremna da radi na izgradnji savremenog vanblokovskog sistema međunarodne bezbednosti", poručio je ruski predsednik. On je istakao da su ruski vojnici i komandiri dokazali da su dostojni naslednici heroja Velikog otadžbinskog rata i da čašću brane interese domovine.

"Siguran sam da se danas veterani ponose svojim unucima i praunucima, oni ih neće izneveriti i uvek će se rukovoditi velikom pobedom, podvigom plemenitog pokolenja pobedilaca. Čestitam vam praznik, dan Velike pobede", zaključio je Vladimir Putin i otvorio paradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja