KAMERON DIŽE PANIKU: Ako Britanija izađe iz EU izbiće rat!
Foto: Reuters

Pred referendum

KAMERON DIŽE PANIKU: Ako Britanija izađe iz EU izbiće rat!

Planeta -

Izlazak Velike Britanije iz Evrope mogao bi da dovede do rata, rekao je Dejvid Kameron.

On zastupa mišljenje da je Evropska unija pomogla u ujedinjavanju zemalja koje su decenijama ratovale, navode mediji delove njegovog govora.

"Možemo li biti sigurni da su mir i stabilnost našeg kontinenta bez tračka sumnje? Je li to rizik koji smo spremni da preuzmemo? Ne želim na brzinu da donosim zaključke. Istina je ovakva - ono što se događa u našem susedstvu važno je za Veliku Britaniju. To je bilo tako 1914, 1940. ili 1989. godine. A ako stvari u Evropi krenu krivim putem, nemojmo se pretvarati da možemo biti imuni na posledice", istakao je Kameron.

"U nacionalom je interesu Velike Britanije da održi zajednički cilj u Evropi kako bismo izbegli buduće sukobe između evropskih zemalja", rekao je i istakao: "A za to je nužno da Velika Britanija ostane članica". "Svaki put kada okrenemo leđa Europi, pre ili kasnije požalimo", rekao je. "Ili mi utičemo na Evropu ili ona na nas.

Unutar EU Britanija je uticajnija u svetu, utvrdio je suprotno tvrdnjama zagovornika izlaska da bi britanski uticaj u svetu bio veći kada bi izašla iz bloka.

U današnjoj međunarodnoj situaciji bitna je što tešnja moguća saradnja sa susedima, rekao je i podsjetio da je takvo stajalište bilo i premijera Vinstona Čerčila posle Drugog svetskog rata kada je gorljivo zagovarao približavanje zapadne Evrope, slobodnu trgovinu i osniavnje trajnih evropskih institucija kako stari kontinent više nikad ne bi prolivao krv.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanci 23. juna odlučuju na referendumu o ulasku ili izlasku iz EU, a prema anketama još ni jedna strana nema ozbiljniju prednost.

S Kameronom se donekle slaže i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji tvrdi kako će referendum o Breksitu imati nemerljive posledice na kooperaciju u Evropi."Apsolutno ne želim da spekulišem o posledicama jer sam uveren da će Britanci doneti razumnu odluku", kazao je Junker.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track