AMERIČKI PREDIZBORI: Tramp sam juriša, Sanders pobedio Hilari
Foto: Rojters

Postaje čudno

AMERIČKI PREDIZBORI: Tramp sam juriša, Sanders pobedio Hilari

Planeta -

Republikanski favorit pobedio je na stranačkim izborima u Zapadnoj Virdžiniji i Nebraski, Berni Sanders pobedio Hilari Klinton u Zapadnoj Virdžiniji.

Trampov poslednji protivkandidat odustao je od trke za predsedničku nominaciju prošle nedelje, ali je njegovo ime ostalo na glasačkom listiću. Njujorški milijarder rekao je da su mu ove dve pobede "velika čast".

"Naučio sam mnogo i da će znanje biti upotrebljeno u dobre svrhe radi razvijanja poslovanja, otvaranja radnih mesta i jačanja i oživljavanja ekonomija", rekao je Tramp nakon pobede.

Američki milijarder pokušava da dobije podršku Republikanske partije na predsedničkim izborima koji se održavaju na jesen, ali to mu ne polazi za rukom.

Brojni istaknuti republikanci odbijaju da podrže Trampa zbog njegove kontroverzne kampanje i "nedostatka stila". Republikanac Pol Rajan je naveo da ne može da podrži Trampa zbog "nedostatka konzervativnih principa".

Kandidat Demokratske stranke za predsedničku nominaciju Berni Sanders pobedio je u Zapadnoj Virdžiniji. Taj senator iz Vermonta i dalje je iza favoritkinje Hilari Klinton, ali današnja pobeda mu daje nadu da trka za predsedničku nominaciju još nije završena.

Sanders je u svom pobedničkom govoru rekao da "nastavlja da se bori za svaki glas". Klintonova, koja je pobedila u Nebraski ali time se nije značajno približila nominaciji kod demokrata, ima ukupno 1.716 glasova delegata, a Sanders 1.430.

Istraživanja javnog mnjenja u Zapadnoj Virdžiniji pokazuju da skoro 40 odsto glasača želi predsednika koji će biti manje liberalan od aktuelnog predsednika SAD Baraka Obame.

Predsednički izbori u SAD biće održani 8. novembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track