(VIDEO) ONE SU VLADALE SVETOM Ovo su 10 najbogatijih žena svih vremena - i same su se izborile za to
Foto: Printscreen Youtube

Najuticajnije

(VIDEO) ONE SU VLADALE SVETOM Ovo su 10 najbogatijih žena svih vremena - i same su se izborile za to

Planeta -

Kad je Tajmov magazin Mani (Money) prošle godine objavio listu 10 najbogatijih ljudi svih vremena, to su sve do jednog bili muškarci, zato je sada napravio listu 10 najbogatijih žena svih vremena, i to ne onih koje su političku moć i bogatstvo nasledile silom prilika od pokojnih supruga ili očeva, nego onih koje su se same izborile za svoj status u društvu.

1. Kineska carica Vu živela je od 624. do 705. Na vlast je došla kao konkubina dvojice vladara iz dinastije Tang, a posle smrti cara Gaozonga nemilosrdno je eliminisala konkurenciju. Sina je nagovorila da abdicira u njenu korist, imenujući je za dvorskog administratora. Kina je za 15 godina njene vladavine prodrla duboko u srednju Aziju i bila vodeća sila u proizvodnji čaja i svile. Imali su bogatstvo u rangu 22,5 odsto današnjeg svetskog BDP.

2. Hatšepsut je živela od 1507. do 1458. godine pre Hrista. Vladarka Egipta postala je posle smrti svog supruga i polubrata Tutmozisa II. Ubrzo je preuzela vlast nad svim rudnicima zlata u kraljevstvu. Danas bi to iznosilo oko 2.000 milijardi dolara ili 20 odsto svetskog BDP-a.

3. Katarina Velika, ruska vladarka koja je u svoje doba, od 1729. do 1796. kontrolisala svetskih pet odsto BDP-a, danas bi imala carstvo vredno 1.500 milijardi dolara, odnosno 5,4 odsto BDP-a sveta.

4. Kleopatra, egipatska kraljica živela je od 69. do 30. godine pre Hrista, a kao faraon kontrolisala je proizvodnju papirusa, pšenice i svega ostalog. Njen biznis danas bi vredeo 98.5 milijardi dolara ili 2,6 odsto globalnog BDP-a.

5. Izabela od Kastilje, Španska vladarka iz 15. veka upamćena je kao jedan od najbogatijih monarha svih vremena, čije bogatsvo se procenjivalo na današnjih 1 odsto svetskog BDP-a. Umesto da ona profitira udajom, njen rođak Ferdinand profitirao je ženidbom s njom. Ujedinila je Španiju koja je u vreme smrti imala godišnji prihod od 1.45 miliona dukata. U njeno doba Zapad je otkrio Ameriku i krenuo u potragu za zlatom.

6. Lilijan Betenkort, vlsanica Loreala, danas ima već 94 godine na leđima, a prošle godine posedovala je brendove i firme u vrednosti od 40.7 milijardi dolara ili 0,055 odsto BDP-a. Francuska ikona danas je dementna, pa kompaniju od 2012. vodi njen unuk.

7. Jang Huijan se razlikuje od ostalih na ovoj listi. Ova Kineskinja preuzela je posao sa nekretninama od svog oca još kao tinejdžerka. U jednom trenutku imala je 16.2 milijarde dolara. Finansijska kriza, pogodila je i nju, pa danas kao 35-godišnjakinja poseduje 5.2 milijarde dolara.

8. Suzan Klaten, Nemica koja je najveći deo od 17.4 milijardi dolara zaradila zahvaljujući BMW-u. 12,6 odsto BMW-a nasledila je od oca,koji je sama uspešno nastavila da vodi, ali je ulagala i u velike farmaceutske kompanije. Njeno bogatstvo vredi kao 0,024 svetskog BDP-a. Nedavno je imala skandal s donacijom milion evra CDU-u, što se povezivalo s blagonaklonošću Angele Merkel farmaceutskoj industriji.

9. En Koks Čembers, 97-godišnja Amerikanka bila je ambasadorka u Belgiji, a pre sedam godina dobila je i počasnu titulu zapovednika francuske Legije časti. Bogatstvo je stekla kao medijski mogul, posebno u elektronskim medijima. Prošle godine izišla je iz posla i podelila svojih 15.3 milijardi dolara (0,021 odsto BDP-a) svojim naslednicima.

10. Šarlin de Karvalho-Hajniken, holandska biznismenka, trenutno drži čak 12.7 milijardi dolara vredno bogastvo, što je 0,017 odsto svetskog BDP-a. Šarlen je ćerka Fredija Hajnikena, a 1989. nasledila je 25 odsto kompanije koja je pod njenim vođstvom porasla za 30 milijardi dolara. Danas ima 62 godine.

(Time.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja