JEDAN JE VELIKI VOĐA: Suludi zakoni koji postoje samo u Severnoj Koreji
Foto: Reuters

Nije baš omiljena turistička destinacija

JEDAN JE VELIKI VOĐA: Suludi zakoni koji postoje samo u Severnoj Koreji

Planeta -

Severna Koreja nosi titulu najzatvorenije zemlje sveta koju odlikuje poseban način života.

Nedavno je tamošnji veliki vođa Kim Džong-un zabranio i farmerke i pirsinge, a to je samo deo pravila kojih moraju da se pridržavaju građani Severne Koreje. Mnogi od tih zakona u drugim delovima sveta deluju potpuno neverovatno.

Evo nekoliko primera:

1. Vašu frizuru mora da odobri vlada

Još 2013. godine Kim Džong-un je sastavio spisak 28 frizura koje su dozvoljene. Preciznije, 10 frizura za muškarce i 18 za žene. Doduše, friz kakav ima sam vođa nije na spisku, ali pravila se sigurno neće odnositi na lidera države.

2. Vlada odlučuje ko će živeti u prestonici

Pjongjang, Foto: AP
Pjongjang, Foto: AP

Ko želi da živi u Pjongjangu mora napismeno dobiti dozvolu za to. Taj grad je rezervisan za najuspešnije, odnosno, najlojalnije, slojeve društva.

3. Mora da se glasa

Kongres, Foto: AP
Kongres, Foto: AP

Iako postoji samo jedna partija u zemlji, izbori se održavaju svakih pet godina.

4. Državna TV mora da se gleda

Severna Koreja ne obraća mnogo pažnju na to da informiše javnost o tekućim događajima, pa su dozvoljena tri kanala, a program strogo kontrolišu vlasti.

5. Zabranjeno je posedovati Bibliju

via GIPHY

Biblija smatra simbolom zapadnjačke kulture i zbog toga se može završiti u zatvoru. Pojedini izvori otkrivaju da za posedovanje Svetog pisma i drugih zapadnjačkih simbola može da sleduje i smrta kazna. Jedini Bog u Severnoj Koreji je vlast i prema propagandi, sam Kim Džong-un poseduje božanske moći. Govorilo se da je njegov otac Kim Džong-il mogao da kontroliše vreme svojim umom. Legenda kaže da se, kada se rodio, pojavila nova zvezda na nebu.

6. Treba da se molite da nikada ne završite u zatvoru, zarad dobrobiti porodice

Iako ova stavka zvuči potpuno suludo, nije ništa neobičnija od ostalih. Ukoliko počinite zločin u ovoj državi, vlast će učiniti sve da vas spreči da pobegnete iz zatvora. Ko ode u zatvor, ostavljajući porodicu za sobom, mora biti spreman na to da će naredne tri generacije te porodice biti strogo kažnjene.

UN su debatovale da li se u Severnoj Koreji zaista sprovode zločini protiv čovečnosti poput izgladnjivanja i ropstva u radnim logorima, ali nikada nije donesen nikakav zaključak ili potez u borbi protiv ovog totalitarnog režima.

(Unilad)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track