PARISKI LIST: Francuska je znala da teroristi planiraju veliki napad
Foto: Reuters

Uprkos promeni vojne strategije

PARISKI LIST: Francuska je znala da teroristi planiraju veliki napad

Planeta -

Francuska je prošle godine promenila vojnu strategiju i počela napade iz vazduha u Siriji zbog zabrinutosti da je džihadista Abdelhamid Abaud mesecima pre novembarskih napada u Parizu planirao da izvede napad na jedan koncert i uzme taoce, navedeno je dnevniku Parizijen.

Parizijen je preneo, pozivajući se na podatke francuskih i belgijskih službi, da su vlasti u više navrata bezuspešno pokušale da uhvate Abauda koga je nekoliko evropskih obaveštajnih službi smatralo velikom pretnjom pre napada 13. novembra u Parizu.

Abdelhamid Abaud, Foto: AP
Abdelhamid Abaud, Foto: AP

Abaud je ubijen u policijskoj raciji pet dana posle terorističkih napada organizacije Islamska država. Većina od 130 žrtava napada bili su taoci u pariskoj koncertnoj dvorani Bataklan. Oni koji su preživeli napade i porodice žrtava danas obeležavaju šest meseci od smrtonosnog nasilja u Parizu, koje je potreslo Francusku gde je tada uvedeno vanredno stanje koje je i dalje na snazi.

Francuska - marš posle napada, Foto: Reuters
Francuska - marš posle napada, Foto: Reuters

Francuska je prethodno bila pod oprezom zbog napada na redakciju satiričnog francuskog lista Šarli ebdo i jevrejski supermarket tokom januara 2015, u kojima je ubijeno 17 osoba.

Parizijen je preneo da su vlasti do septembra 2015. godine identifikovale povezanost Abauda sa sprečenim napadima na jedan voz i crkvu, a sumnjalo se da planira jedan veliki napad. U izveštaju dnevnika je navedeno da je jedan svedok rekao da je Abaud zatražio od njega da nađe neki koncert ili neku drugu laku metu s mnogo ljudi, s ciljem da uzme taoce i pogine boreći se protiv policajaca.

Francuska se 2014. godine pridružila koaliciji koju SAD predvode protiv Islamske države u Iraku, ali ne i u Siriji. Predsednik Fransoa Oland je promenio taktiku septembra 2015. godine kada je Francuska počela napade iz vazduha u Siriji kako bi sprečila opasnost od napada na svom tlu.

Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters

Parizijen navodi da je odluka podstaknuta podacima o Abaudu, kao i da je meta francuskog napada 27. septembra u sirijskom gradu Deir ez Zor bio njegov kamp za obuku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track