Žene treba da budu ružne?!

Borba protiv HIV

Žene treba da budu ružne?!

Planeta -
Morgan Femai iz Zimbabvea predložio zakon prema kojem žene treba ređe da se kupaju i da briju glave kako ne bi privlačile muškarce, a sve u cilju iskorenjivanja side

HARARE - Žene su uvek krive.Ubrzano širenje HIV moglo bi da se smanji ukoliko bi žene brijale glave i ređe se kupale, pa bi na taj način bile manje privlačne muškarcima. To je predložio afrički senator iz Zimbabvea Morgan Femai, koji čvrsto veruje da se smrtonosni virus koji izaziva sidu prenosi jer pripadnici muškog pola ne mogu da odole lepoti žena.Femai, član najveće opozicione partije u Zimbabveu, Pokret za demokratske promene, izložio je svoje mišljenje pred parlamentom i očekuje da će ubrzo biti usvojena zakonska mera koja bi primoravala žene da se poružne. Prema njegovom mišljenju, to bi stavilo pod kontrolu širenje ove bolesti, koja predstavlja jednu od najvećih opasnosti po stanovništvo Zimbabvea, ali i ostalih afričkih zemalja.- Zakon treba da primorava žene da nemaju kosu, kao što to rade u apostolskoj sekti. Takođe, one ne bi trebalo da se kupaju jer to uzrokuje sve naše probleme. Kod žena je komplikovano i to što u njihovim organima ima dosta vlage, pa su one osetljivije na HIV. Moramo da pronađemo neki način da izvučemo tu vlagu iz njih - rekao je Femai.Njegove neproverene tvrdnje i predlozi izazvali su bes i nevericu javnosti u Zimbabveu. Inače, on je drugi političar u toj afričkoj zemlji koji je izneo neverovatne ideje za rešavanje HIV krize. Pre njega to je učinila senatorka Sitembile Mlotsva, koja je smatrala da pod hitno treba izmisliti lek koji bi sprečavao oženjene muškarce da imaju seks sa prostitutkama. Potpuno je šokirala javnost i kasnije, kada je pred parlamentom predložila da se osuđenicima u zatvorima daju seksualne igračke kako ne bi pali u iskušenje da imaju homoseksualne odnose i tako budu izloženi HIV virusu.

Bolesno 14 odsto ljudiVeruje se da je u Zimbabveu čak 14 odsto stanovništva zaraženo virusom HIV. Iako poslednje studije pokazuju da je broj obolelih od ove smrtonosne bolesti u opadanju, ona i dalje predstavlja ogromnu opasnost za narode svih zemalja afričkog kontinenta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track