KOMANDANTI: Ovo su 5 najmoćnijih svetskih generala!
Foto: Reuters

Armada

KOMANDANTI: Ovo su 5 najmoćnijih svetskih generala!

Planeta -

Kurir predstavlja najstručnije vojne kadrove širom sveta, po energiji, znanju, činovima i obrazovanju

1 Rahil Šarif (60) pakistanski generalNačelnik generalštaba Pakistana zauzima prvo mesto na svim listama najmoćnijih generala. Razlog za to, naravno, nije puka vojna sila kojom komanduje, jer je njegova armija tek 13. na svetu, kao ni nuklearni arsenal koji ima, već faktička moć koju je stekao sa te funkcije, i to boreći se protiv talibana. Šarif je general koji vodi i spoljnu politiku svoje zemlje jer većina suseda zna da je bolje da se o svemu dogovore s njim nego s predsednikom ili premijerom zemlje.

2 Valerij Gerasimov (61) ruski general armije

Načelnik generalštaba ruskih oružanih snaga i zamenik ministra odbrane drugo mesto na listi najmoćnijih generala preuzeo je od američkog kolege nakon intervencije u Siriji. Avijacija i artiljerija pod njegovom komandom su hirurški precizno i efikasno uništavali ciljeve terorističkih grupa.

3 Džozef Danford (61) američki general

Načelnik generalštaba SAD na najvišoj vojnoj funkciji je od 1. oktobra 2015. Ovaj marinac je cenjen u svojoj zemlji i bio je komandant savezničkih snaga u Avganistanu. Ipak, visoko mesto na listi mu ne obezbeđuje lična moć već to što se vojska kojom komanduje smatra najmoćnijom na svetu.

4 Fang Fenghuej (65) kineski general

Načelnik generalštaba Kine u Narodnooslobodilačkoj vojsci je od 1968. Vojska pod njegovom komandom jedna je od najmoćnijih, a jačanje zabeleženo poslednjih godina njegova je zasluga. Osim na vojnim funkcijama, član je i Centralnog komiteta Komunističke partije i to mu daje dodatnu moć u zemlji.

5 Hulusi Akar (64) turski general

Načelnik generalštaba Turske i u svojoj zemlji i u NATO važi za jednog od najboljih stratega. Iako je pokazao da se njegova armija ne plaši čak ni moćnije ruske, čiji su avion srušili u novembru, smatra se da je pod njim došlo do slabljenja uticaja vojske, dugo stuba sekularizma u Turskoj, jer je dozvolio jačanje islamizma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track