SUTRA SVE U FRANCUSKOJ STAJE: Zakazani novi protesti, štrajkuje i policija
Foto: AP

Ne odustaju

SUTRA SVE U FRANCUSKOJ STAJE: Zakazani novi protesti, štrajkuje i policija

Planeta -

Kamiondžije su za sutra najavile da će širom Francuske blokirati veće puteve, a sindikati su pozvali na štrajk radnika u metrou u Parizu u znak protivljenja zbog sporne reforme Zakona o radu.

Tokom sedmice najavljene su nove runde protesta radi odbacivanja reformi Zakona o radu čiji je cilj olakšavanje striktnih regulativa.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poziv na štrajk sindikati su uputili pošto je vlada prošle sedmice odlučila da zaobiđe parlament i usvoji sporne reforme Zakona o radu putem dekreta.

Odluka, koju je saopštio premijer Manuel Vals, usledila je posle tri nedelje protesta, ali i zbog činjenice da bi protivnici zakona iz njegove stranke sigurno glasali protiv u parlamentu.

Predsednik Fransoa Oland rekao je da se nada da će reforme ohrabriti poslodavce da zapošljavaju nove radnike.Vlada ističe da je reforma u ovoj oblasti osmišljena zbog liberalizacije tržišta rada i smanjenja stope nezaposlenosti.

Prekidi u radu francuske železnice očekuju se u sredu i četvrtak, a kontrolori leta najavili su protest u četvrtak. Policija je za sredu u Parizu najavila proteste zbog nasilja, nakon više od dva meseca sukoba između policije i demonstranata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track