GENIJE ILI FRANKENŠTAJN: Italijanski hirurg čeka odobrenje za prvu transplantaciju glave
Foto: Youtube/Printscreen

(Ne)normalno?

GENIJE ILI FRANKENŠTAJN: Italijanski hirurg čeka odobrenje za prvu transplantaciju glave

Planeta -

Italijanski neurohirurg Serđo Kanavero najavio je da će u decembru 2017. godine izvesti ambiciozni poduhvat, transplantaciju glave, međutim, čeka na odobrenje i finansijska sredstva.

Prvi pacijent će biti jedan neimenovani Kinez. Kanavero je istakao da su tim i tehnologija za operaciju spremni, a jedine prepreke su finansije i etičko pitanje, odnosno, odobrenje eksperimentalnog zahvata.

Godinu dana posle operacije, pacijent bi mogao da prohoda, smatra neurohirurg.

"Plan nam je da obavimo transplantaciju oko Božića 2017. u Kini. Kineski tim je već eksperimentisao na leševima kako bi isprobao tehnologiju", kaže.

Kada je prošle godine Serđo Kanavero najavio je da će pokušati da presadi ljudsku glavu, istakao je i da ima nekoliko dobrovoljaca. Kao najveći kandidat za operaciju bio je Rus Valerij Spiridonov koj pati od retke mišićne bolesti. On se nadao da će tako dobiti novo telo, ali se zaključilo da on ne može da ga dobije u Kini zbog bioloških i etičkih razloga.

Transplantacija je veoma rizična, ali Kanavero veruje da uspeh operacije leži u hlađenju i donora i primaoca na 12 stepeni Celzijusovih tako da ćelije mogu da ostanu u životu.

Kada glava bude presađena, pacijent će biti u indukovanoj komi nekoliko nedelja. Kada se probudi, moći da se pomera i govori istim glasom kao i ranije, a uz intenzivnu fizioterapiju, prohodaće u narednih godinu dana, smatra italijanski neurohirurg.

Predstojećeg juna, Kanavero će otkriti tim doktora iz Rusije, Kine i Južne koreje.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track