Najnovije vesti

DŽON KERI: Vođa talibana ubijen jer je bio pretnja po američke snage
Foto: Reuters, 23.02.2016.

U napadu drona

DŽON KERI: Vođa talibana ubijen jer je bio pretnja po američke snage

Planeta
09:36h

Vođa talibana Mula Ahtar Mansur je ubijen u napadu američke bespilotne letelice zato što je predstavljao pretnju po američke snage, avganistanske civile i mirovne pregovore, izjavio je danas američki državni sekretar Džon Keri.

"Mansur je predstavljao neposrednu pretnju po američke vojnike, avganistanske civile, kao i avganistanke bezbednosne snage", naveo je Keri, dodajući da se "on takođe direktno protivio mirovnim pregovorima", prenela je agencija AFP.

Mula Aktar Mansur, Foto: Reuters
Mula Aktar Mansur, Foto: Reuters

Talibanski komandant Mula Abdul Rauf potvrdio je jutros da je Mansur ubijen u napadu američkog drona. Rauf je rekao da je Mansur ubijen u petak kasno uveče, u pograničnoj oblasti između Avganistana i Pakistana.

Kancelarija avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija potvrdila je da je napad izveden, ali nije mogla da potvrdi da je Mansur ubijen. Šef avganistanske vlade Abdulah Abdulah rekao je, međutim, da je Mansur "najverovatnije" mrtav. Mansur je predvodio talibane nakon što je prošlog leta objavljena smrt osnivača tog pokreta, Mule Muhameda Omara.

Mansur, koji je bio Omarov zamenik, skrivao je njegovu srmt više od dve godine i u njegovo ime predvodio talibane sve dok avganistanska vlada nije obelodanila da je Omar mrtav, podseća američka agencija.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...