(VIDEO) U OVOJ ZEMLJI SILOVANJE JE SKORO LEGALNO: Naročito ako je žena strankinja
Foto: Printscreen Youtube

Užas živi

(VIDEO) U OVOJ ZEMLJI SILOVANJE JE SKORO LEGALNO: Naročito ako je žena strankinja

Planeta -

Kada je Australijanka Ejdri Matner (25) bila drogirana i silovana dok je bila na odmoru, nije imala pojma da joj teška iskušenja tek počinju. Ona je shvatila da je jedini način u Južnoj Koreji izvede silovatelje pred sudiju to da vodi svoju sopstvenu istragu.

Radeći to, bila je izložena kulturi u kojoj je nasilje nad ženama, posebno strancima, često prihvaćena. Njena borba je dovela do druge žrtve seksualnih napada koja je ignorisana od strane vlasti. Ejrdri, koja predaje engleski u Japanu, bila je u poseti Seulu sa dečkom i prijateljim u septembru prošle godine, pa je odlučila da ostane sama nekoliko dana.

Poput mnogih Australijanaca, ona je verovala da je južnokorejska prestonica sigurna, pa je otišla u jedan pab koji se reklamira na FB kako bi bolje upoznala grad. Nakon samo tri pića, stvari su postale nejasne i ona se našla u taksiju sa strancem, napisala je na svojoj GoFundMe strani.

Nasilno su je drogirali, ali je uspela da vozaču kaže da je odvede u hostel, pokazujući mu adresu na svom telefonu. On ju je ignorisao."Sledeće čega se sećam je bilo na krevetu u hotelskoj sobi", rekla je ona. "Čovek je bio na meni. Borila sam se i pokušavala da ga oteram, ali sam bile suviše drogirana za učinim bilo šta. Probudila sam se sledećeg jutra potpuno gola. Sav moj novac je nestao. Moja odeća i stvari su bile pocepane i rasute po sobi", ispričala je ona.Nadzorni snimak pokazao je tri čoveka koja su učestvovala u napadu. Nakon što su je doveli u hotel, u mestu zvanom "Brdo kurvi", jedan je proveo sat vremena u prostoriji sa Ejrdri pre nego što je ušao sledeći čovek.

Mlada Australijanka je uz pomoć menadžera svog hostela i prijatelja otišla u policijsku stanicu. Tamo je prošla kroz deset sati invazivnih tretmana, testova i pitanja, još uvek u šoku i osećaju efekte lekova. Ona je pitana šta je nosila i u više navrata su insinuirali da je bila pijana.

Kasnije je otkrila da vlasti nisu pratile odgovarajuće postupke kod silovanja i da nije ni dobila DNK dokaze.Kada je Ejdri primila zahtev za prijatelja od njenog silovatelja na Facebook-u, ona je snimke poslala u policiju, ali joj je rečeno da on ne može biti počinilac jer nije bio u zemlji.

Na kraju, ona je bila prinuđena da pokrenu svoju sopstvenu istragu, a otkrila je da je izveštaj bio falsifikovan."Njen tretman od strane policije bio je traumatičan", rekao je za "60 minuta" novinar Alison Lengdon koji je objasnio da u Južnoj Koreji postoji "kultura" okrivljivanja žrtve ukoliko žena izađe da pije ili pleše."Oni imaju ovu kulturu u kojoj se seksualni napadi ne uzimaju ozbiljno. Kada se žrtva i počinilac nisu iz Južne Koreje policiju je još manje briga", objasnio je on. "Zapadne žene su čak poznate kao "bele kurve" u nekim krugovima", dodao je Langdon.

Nakon međunarodnog pritiska, policija je bila prisiljena da da odgovore, a nigerijski muškarac je uhapšen zbog njenog silovanja. "Ali njemu se sudi za seksualno uznemiravanje a ne silovanje ili napad, jer je bila u nesvesti i zato ne može da dokaže da nije pristala", objasno je Langdon. Slučaj Ejrdi je izneo na svetlo loše južnokorejske zakone koji se odnose na seksualne napade. U martu, zemlja je usvojila brojne amandmane na zastarele zakone, posebno u domenu seksualnog kriminala, hapšenja i krivičnog gonjenja.

Izveštaji o seksualnom zlostavljanju protiv stranaca porasli su 40 odsto u Južnoj Koreji od 2008. godine, a takođe je u porastu i broj napada na strane žene u susednom Japanu. Manje od 10 odsto silovanja u Južnoj Koreji bude prijavljeno, manje od dva odsto završi na sudu, a za samo desetak odsto krivci završe u zatvoru.

Većina bolnica nemaju opremu za posledice silovanja, a postoje čak i sajtovi na kojima ljudi mogu da uživo da gledaju silovanja nesvesne žene. Južna Koreja je sigurna zemlja kada se radi o zločinima ubistva i pljačke, ali ako ste žena u poseti, to je neverovatno opasno.(Daily Telegraph)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track