NEDOSTIŽNA PREDNOST HILARI: Kandidatkinja demokrata ubedljiva u odnosu na Sandersa
Foto: Reuters, 12.02.2016.

Predsednički izbori u SAD

NEDOSTIŽNA PREDNOST HILARI: Kandidatkinja demokrata ubedljiva u odnosu na Sandersa

Planeta -

Hilari Klinton, kandidatkinja za predsedničku nominaciju demokrata, ima ubedljivu prednost nad rivalom Bernijem Sandersom i pored poraza na poslednjih nekoliko glasanja

Klinton ima ogromnu podršku zvaničnika Demokratske stranke, takozvanih superdelegata koji sami mogu da odluče za koga će glasati na završnoj konvenciji stranke u julu, ali i znatnu prednost među delegatima koji se osvajaju na stranačkim izborima po saveznim državama.

Bivša državna sekretarka je pobedila u 23 savezne države, a socijalistički senator iz Vermonta u 20, dok je u Kentakiju razlika isuviše mala da bi još moglo da se zna ko je pobedio. Kliton je, međutim, odnela pobede u velikim državama koje daju više delegata kao što su Florida, Njujork, Ohajo i Pensilvanija, dok je u južnim državama pobedila s velikom razlikom.

Time Klinton, prema podacima agencije Asošiejtid pres, ima 1.768 delegata, a Sanders, koji je pobeđivao u manjim državama, 1.497 delegata. Kada se uključe superdelagati, Sanders ima 1.539, a Klinton 2.305, što je 97 odsto od 2.383 delegata potrebnih za nominaciju za novembarske predsedničke izbore.

Budući da se na strančkim izborima u Demokratskoj partiji glasa po proporcionalnom sistemu, Hilari Klinton ima zagarantovanu pobedu.

Prema računici AP-a, koja ne obuhvata sve države, Klinton je osvojila tri miliona glasova više od Sandersa - 13,2 miliona naspram 10,2 miliona.

Demokrate neće glasati u naredne dve nedelje do 4. juna na Devičanskim ostrvima i Portoriku 5. juna. Poslednjih šest država, među kojima je Kalifornija, glasaju 7. juna, a Okrug Kolumbija 14. juna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track