BIVŠI AMBASADOR SAD U POLJSKOJ: Putin je pretnja! Trebalo bi ga pažljivo pratiti
Foto: Profimedia

Viktor Eš

BIVŠI AMBASADOR SAD U POLJSKOJ: Putin je pretnja! Trebalo bi ga pažljivo pratiti

Planeta -

Bivši ambasador SAD u Poljskoj Viktor Eš nazvao je Rusiju pretnjom za saveznike SAD u Evropi i pozvao Vašington da je „pažljivo prati“, piše "Forin polisi“

Rusija je jedan od „neprijatelja“ SAD koji su se aktivirali za poslednjih nekoliko godina, piše „Forin polisi“.

"Uključiš vesti i svaki dan se čini da neko u svetu nekog napada. Naši neprijatelji su pojačali pozicije u poslednjih sedam godina tokom vladavine Baraka Obame. Jedan od najboljih primera za to su Vladimir Putin i Rusija“, rekao je bivši američki ambasador u Poljskoj.

Eš smatra da je Obamina administracija dozvolila Rusiji da sledi svoje ciljeve, koji navodno predstavljaju „uspostavljanje kontrole nad državama bivšeg Sovjetskog Saveza“ i u okviru ove strategije prete američkim saveznicima.

Eš, koji je bio ambasador SAD u Varšavi od 2004. do 2009, kaže da su Barak Obama i Hilari Klinton dovele SAD do toga, jer su pre nekoliko godina „pritisnuli dugme za resetovanje“ u odnosima sa Rusijom. On smatra da resetovanje tada „jednostavno nije radilo“ i poziva SAD da aktivnije promovišu jačanje NATO-a, a posebno u Poljskoj i Turskoj.

Prema njegovim rečima, vesti o tome da je vojni pakt spreman da poveća svoje prisustvo u Poljskoj i baltičkim zemljama su „prvi dobar korak“ za kontrolisanje Rusije.Pozivajući se na februarski članak u „Vašingtonu postu“, Eš je izrazio nezadovoljstvo što je Rusija razmestila svoje nove avione i helikoptere na 40 kilometara od granice sa Turskom u sopstvenoj vojnoj bazi u Jermeniji. Dok Poljska igra važnu ulogu za jačanje istočnog krila NATO-a, Turska je neophodan saveznik NATO-a i njegova kapija ka Bliskom istoku, dodao je Eš.Sledeći američki predsednik treba da se usredsredi na odlučno suprotstavljanje Rusiji i jačanje pozicija SAD u celom svetu, smatra on.

Mnogi predstavnici Zapada, uključujući i generalnog sekretara NATO-a Jens Stoltenberg, više puta su optuživali Rusiju za navodno agresivnu politiku u odnosu na zemlje-članice NATO-a u Evropi.Vladimir Putin je prošle godine izjavio da mogućnost napada Rusije na NATO može da zamisli samo „bolestan čovek“.(Sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track