(VIDEO) RUTA SMRTI: Ovo je najstrašniji put do škole koji je do sada ubio osmoro ljudi
Foto: Printscreen Twitter

Svaki dan putuju 2 sata

(VIDEO) RUTA SMRTI: Ovo je najstrašniji put do škole koji je do sada ubio osmoro ljudi

Planeta -

Deca iz kineskog sela Atule svakodnevno se suočavaju sa nesvakidašnjim i veoma opasnim putevima kada idu do škole

Školarci uzrasta od 6 do 15 godina stanovnici su "sela na vrhu litice" , kako ga lokalci zovu, koje se nalazi na jugozapadu Kine na visini od oko 1400 metara.

U ovom selu, koje broji oko 72 porodice, većina živi od poljoprivrede, zbog izuzetno plodnog zemljišta. Slike koje su snimljene pre samo nekoliko dana prikazuju decu koja preko dva sata putuju do svojih školskih klupa.

Da bi na vreme ušli u učionicu, ova deca prvo moraju da se spuste, a u povratku penju uz drvene merdevine, koje su jako nestabilne i opasne po život. U pratnji, uglavnom troje roditelja, oni prelaze ovu "rutu smrti" sa preteškim rančevima na leđima.

Kad stignu do škole deca tu ostaju dve nedelje.

Čen (30), jedan od roditelja, kaže da ustaju u 6 ujutru kako bi spustio svoje 4 ćerke i drugu decu do podnožja planine.

Uz pomoć konopaca i drugih alata, oni pokušavaju da, ukoliko je to moguće, što bolje osiguraju svoju decu na putu do škole.

Put je do sada usmrtio osmoro ljudi, navode vlasti iz te regije.

Kad dođe zima i kišni periodi, ne može se ni razmišljati o spuštanju niz ovu liticu, pa zbog toga neka deca odustanu od školovanja.

Stanovnici ovog sela traže da im vlasti izgrade put, kako ne bi bili odsečeni i kako bi njihova deca imala bolju budućnost, umesto da ostanu tu gde su i žive od poljoprivrede.

Međutim, troškovi za takav projekat bi bili enormno visoki, a kako selo broji malo ljudi, izgradnja se najverovatnije neće ni desiti.

"Meštane bismo mogli da preselimo u obližnji grad, ali je problem što oni neće moći da nađu posao jer znaju da žive samo od poljoprivrede", rekao je sekretar mesne kancelarije tog okruga.

Vlada je do sada uložila oko 105.000 funti, kupivši seljanima stoku, ali izgradnja puteva, koja bi koštala oko 6,2 miliona, nije moguća jer ne žele da ulažu u izolovano mesta sa svega nekoliko stotina stanovnika.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track