OLAND I MERKELOVA U VERDENU: Nekada grad smrti, danas prestonica evropskog mira
Foto: Tanjug

Na mestu jedne od najstrašnijih bitaka

OLAND I MERKELOVA U VERDENU: Nekada grad smrti, danas prestonica evropskog mira

Planeta -

VERDEN - Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel predvode danas zajedničke ceremonije sećanja povodom obeležavanja 100 godina od Verdenske bitke, jedne od najkrvavijih bitaka Prvoga svetskoga rata.

"Verden je više od imena vašeg grada, to je jedna od najužasnijih bitaka koje je čovečanstvo iskusilo", rekla je Merkel u govoru u Gradskoj većnici, prenosi AP.

Ona je Olandov poziv da učestvuje u obeležavanju godišnjice bitke opisala kao "veliku čast".

"Mi smo svi pozvani da održavamo sećanje na Verden u budućnosti, jer samo oni koji poznaju prošlost mogu da izvuku lekcije iz nje", rekla je Merkel.

Oland je nazvao Verden "prestonicom mira" i dodao da taj grad predstavlja istovremeno ono najgore, gde se Evropa izgubila, ali i najbolje kao grad koji se posvetio i ujedinio radi mira i francusko-nemačkog prijateljstva", navodi AP.

Oland i Merkel su posetili groblje u Verdenu, na kojem počivaju ostaci desetina hiljada vojnika francuske i nemačke armije, gde su položili venac u pratnji četvoro dece iz Francuske i Nemačke.

Prema procenama istoričara, tokom 300 dana Verdenske bitke poginulo je 160.000 francuskih i 140.000 nemačkih vojnika.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Na ceremonijama, koje su posvećene edukaciji mladih, učestvuje oko 4.000 pripadnika nemačke i francuske omladine, javio je AP.

Verdenska bitka trajala je od 21. februara do 19. decembra 1916. godine.

Merkel: Godišnjica Verdena pokazuje dobre odnose dve zemlje

Merkel je izjavila da komemoracija povodom godišnjice bitke u Verdenu pokazuje "kako su dobri odnosi Nemačke i Francuske danas" kao i dostignuća evropskog jedinstva.

"U svetu globalnih izazova, važno je da nastavimo da razvijamo ovakvu Evropu", rekla je ona, prenosi AP.Merkel je izrazila i nadu da Velika Britanija neće izglasati izlazak iz EU na referendumu 23. juna.

Govoreći o rastućoj podršci ekstremno desnih partija i podelama među evropskim zemljama o načinu rešavanja migrantske krize, francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da želi da sarađuje sa Merkelovom na "ponovnom pokretanju evropskog ideala".

"Mi moramo preduzeti akciju u trenutku kada je Evropa pogođena bolešću populizma", rekao je ranije ove sedmice Oland za radio Frans kultur.

On je, takođe, naveo da postoji pretnja od nasilnog ekstremizma, dodajući da EU "mora zaštititi narode", posebno od "terorizma", prenosi AP.

Oland i Merkel su danas proveli čitav dan zajedno obeležavajući 100 godina od Verdenske bitke, jedne od najkrvavijih bitaka Prvoga svetskog rata.

"Verden je više od imena vašeg grada, to je jedna od najužasnijih bitaka koje je čovečanstvo iskusilo", rekla je Merkel u govoru u Gradskoj skupštini, prenosi AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track