Gastarbajterima težak test za austrijski pasoš

Na udaru kritika

Gastarbajterima težak test za austrijski pasoš

Planeta -
Test se sastoji od 12, odnosno 18 pitanja o istoriji Austrije, političkom sistemu kao i opštim podacima o pokrajini u kojoj kandidat živi

BEČ - Od 2006. godine u Austriji se polažu testovi za sticanje austrijskog državljanstva, koji su iznova na meti kritika naučnih radnika.

Test se sastoji od 12, odnosno 18 pitanja o istoriji Austrije, političkom sistemu kao i opštim podacima o pokrajini u kojoj kandidat živi.

Jedno od pitanja je recimo "Ko je aktuelni kancelar? Svakako, kandidati za sticanje austrijskog državljanstva mogu da se pripreme za ispit uz pomoć određenih brošura.

Upravo se te brošure koje je izradilo Ministarstvo unutrašnjih poslova nalaze na meti kritike, pošto ih austrijski eksperti ocenjuju "besmislenim" i "površnim". Takođe se tvrdi da je u njima puno grešaka, te da su zato u više navrata više puta korigovan,i te i na posletku uklonjeni sa interneta.

Ernst Brikmiler profesor istorije sociologije i ekonomije ocenjuje da se radi o poređanim brojkama i podacima koji ne stoje ni u kakvoj vezi, kao i da su određene godine pogrešno navedene. Pitanja su inače takva da su od veoma niskog nivoa znanja, do potpuno zahtevnog.

Brikmiler dodaje da bi "mnogi Austrijanci pri brojnim pitanjima morali da vrate svoje državljanstvo".

Eksperti zato preporučuju da se pridošlicama sastave pitanja koja su bliža životnim situacijama poput prava i obaveza novih Austrijanaca. Poznati austrijski politikolog Anton Pelinka je takođe kritikovao političko pravni deo brošure, ukazavši na to da se u njima ne govori o parlamentarnoj većini i vladi i ulozi socijalnih partnera oceniviši takođe ove skripte "besmislenim" u sadašnjem obliku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je na kritike reagovalo obećanjima o ispravljanju skripti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja