NA SILU JE OBREZALI, ONA UMRLA NA STOLU: Brutalna smrt egipatske devojke (17)
Foto: Shutterstock

Stravična praska

NA SILU JE OBREZALI, ONA UMRLA NA STOLU: Brutalna smrt egipatske devojke (17)

Planeta -

Majar Mohamed Mousa (17) preminula je u El Kanal bolnici u provinciji Suez u Egiptu dok je bila pod dejstvom anestezije.

Egipatsko tužilaštvo istražuje smrt tinejdžerke tokom operacije obrezivanja u privatnoj bolnici.

"Ova operacija je zakonom zabranjena 2008. godine", istakao je ministar zdravstva Egipta Lotfi Abdel Sami.

Uprkos zabrani, obrezivanje žena je rasprostranjeno u Egiptu, naročito u ruralnim područjima. Ovaj zakon doveo je i do prve zatvorske kazne na koju je osuđen lekar u januaru prošle godine, kao i otac devojčice koji je dobio tri meseca zatvora.

Devojčica je otišla na operaciju odmah posle sestre. Njihova majka je medicinska sestra, otac hirurg, a operaciju je izveo registrovani hirurg.

Vlasti su zatvorile bolnicu pošto su ostale pacijente prebacili u druge bolnice, a policija je ispitala menadžera bolnice i medicinsko osoblje koje je učestvovalo u operaciji. Razgovor je obavljen i sa majkom.

Istraga je otvorena pošto je inspektor zdravstva prijavio okolnosti pod kojima je devojka preminula. Obavljena je autopsija i sada se čekaju nalazi testova koji će otkriti uzrok smrti.

Blizu 200 miliona žena širom sveta podvrgnute su ovoj vrsti operacije, ali u Egiptu, Burkini Faso, Liberiji i Keniji napravljeni su krupni koraci u borbi protiv ženskog obrezivanja.

"Prema poslednjim podacima ankete egipatskog ministarstva zdravstva, mi pobeđujemo. Stavovi majki se menjaju. Iako je njih 92 posto podvrgnuto zahvatu, samo 35 posto ih je dozvolilo da se isto dogodi njihovim ćerkama", rekli su iz UNDP-a.

Žene se posle ove bolne procedure često suočavaju s teškim posledicama kao što su krvarenje i bol dok uriniraju, ekstremna nelagodnost tokom seksa, fatalne komplikacije pri porođaju i duboka psihološka trauma.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track