SLIKA KOJA JE RASTUŽILA SVET: Potopljena beba migrant, najverovatnije šestomesečni Somalijac
Foto: Reuters

Otkrili identitet

SLIKA KOJA JE RASTUŽILA SVET: Potopljena beba migrant, najverovatnije šestomesečni Somalijac

Planeta -

Mrtva beba izvučna iz mora čije su fotografije ove nedelje izazvale užasnute reakcije međunarodne javnosti verovatno je šestomesčni dečak iz Somalije čija je majka takođe poginula u brodolomu, saopštila je danas italijanska policija.

"Fotografija odgovara telu dečaka za koga preživeli kažu da je bio iz Somalije," rekao je visoki policijski funkcioner Rojtersu.

Prema njegovim rečima, preživeli su rekli da telo majke nije pronađeno. Telo bebe, izvučeno je iz mora 27. maja, pošto se prevrnuo drveni čamac u kome je bilo više od 400 migranata.

"Si Voč", koji organizuje spasilačke operacije u delu Sredozemnog mora između Libije i Italije, objavio je fotografiju, na kojoj se vidi kako spasilac drži u naručju bebu, koja izgleda kao da spava.

Spasioci su odmah predali telo bebe brodu italijanske mornarice koji je prevezao 135 preživelih i 45 tela nađenih posle brodoloma u italijansku luku Ređo Kalabrija. Ta organizacija kaže da je distribuirala fotografiju bebe kako bi ubedila evropske vlasti da obezbede siguran prolaz migrantima.

Strahuje se da se najmanje 700 izbeglica i migranata udavilo u odvojenim brodolomima na Mediteranu prošle nedelje.

Preživeli se ne slažu oko imena dečaka, tako da to za sada ostaje nepoznanica.

Policija je saopštila da je uhapsila dvojicu muškaraca, jednog Sirijca i jednog Marokanca, koji su bili među preživelima i optužila ih za nesreću i međunarodnu trgovinu ljudima. Treći čovek iz Sudana za koga se veruje da je bio kapetan broda, udavio se u brodolomu, rekli su migranti policiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track