BAN KI-MUN UPOZORAVA: Islamska država ulazi u novu fazu ratovanja! Ovo će biti ciljevi terorista
Foto: Youtube

Generalni sekretar UN

BAN KI-MUN UPOZORAVA: Islamska država ulazi u novu fazu ratovanja! Ovo će biti ciljevi terorista

Planeta -

Islamska država ulazi u novu fazu ratovanja i verovatno će ubuduće vršiti više napada na međunarodne civilne mete, naveo je generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

U poslednjih šest meseci, Islamska država je, kako se podseća, povezana sa napadima u kojima je poginulo preko 500 ljudi a koji su izvršeni u 11 zemalja - u Bangladešu, Belgiji, Egiptu, Francuskoj, Nemačkoj, Indoneziji, Libanu, Pakistanu, Rusiji, Turskoj.

"Nedavni međunarodni napadi koje su počinili članovi ID pokazuju da ova teroristička grupa prelazi u novu fazu, sa povećanim rizikom da bi dobro pripremljeni napadi na međunarodne civilne mete mogli postati češći," navodi se u izveštaju, prenosi AFP.

Članice UN ukazuju na značajno povećanje broja stranih boraca koji se vraćaju iz Sirije i Iraka gde je ID pretrpela poraze na vojnom planu, navodi Ban u izveštaju Savetu bezbednosti UN.

Generalni sekretar ukazujue da napadi u Parizu i Briselu pokaziju sposobnost ove džihadističke grupe da organizuje kompleksne, višestruke napade koje su koodinirali strani borci po povratku iz Sirije uz određene direktive lidera ID.

UPOZORENJE STEJT DEPARTMENTA

Američki Stejt Department je izdao upozorenje za svoje građane koji putuju u Evropu da širom kontinenta postoji opasnost od terorističkog napada i to na svim javnim mestima, turističkim odredištima, prevozu.

Ova uzbuna za putovanje biće na snazi 3 meseca.

"Upozoravamo građane SAD na potencijalnu opasnost od terorističkih napada širom Europe, kojima će cilj biti velika događanja, turističke zanmenitosti, restorani, trgovački centri i prijevoz", poručili su.

Upozorenje ističe 31. oktobra.

"Velik broj turista koji posećuju Evropu u letnjim mesecima predstavljaće veće ciljeve za teroriste koji planiraju napade na javnim mestima, posobno na velikim događanjima", dodali su.

(Tanjug/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track