RUSKI AMBASADOR: NATO zna da Crno more neće biti njegovo jezero
Foto: AP

Upozorenje

RUSKI AMBASADOR: NATO zna da Crno more neće biti njegovo jezero

Planeta -

NATO koristi ukrajinsku krizu da prikaže Rusiju kao "velikog neprijatelja" koji mu je potreban kako bi opravdao svoje postojanje, izjavio je ruski ambasador pri Alijansi Aleksandar Gruško dodavši da Brisel zna da Crno more nikad neće biti jezero NATO.

"Na procese koji se sada odvijaju trebalo bi gledati pre svega sa stanovišta geopolitičkih interesa", rekao je on u intervjuu za Rosijskaju gazetu, prenosi Tass.

Takve analize, kako je dodao, pokazuju da se ukrajinska kriza koristi kao izgovor za radikalne promene u politici NATO i vojnoj poziciji.

"Ne bih se upuštao u teorije zavere, ali realne analize otkrivaju da se NATO oseća apsolutno neugodno kad nema velikog neprijatelja", rekao je Gruško. On je napomenuo da su se čak i pre ukrajinske krize zapadni politički analitičari pitali da li će NATO moći da postoji kao instrument koji se uklapa u novu bezbednosnu situaciju.

Brisel razume savršeno dobro da Crno more nikad neće biti "jezero NATO", rekao je Guško i dodao da danas NATO želi da se prebaci u šeme konfrontacije u vodama Crnom moru. On je podsetio da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nedavno rekao da se Crno more pretvorilo u "rusko jezero" zbog odsustva NATO.

"Ali NATO savršeno dobro razume da Crno more nikad neće biti jezero NATO i mi činimo sve da neutralizujemo postojeće pretnje i pokušaje vršenja pritiska na Rusiju sa juga", naveo je Gruško.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track