(VIDEO) FEŠTA U BAKINGEMSKOJ PALATI: Kraljica Elizabeta II danas slavi 90. rodjendan paradom boja
Foto: Reuters

Jubilej

(VIDEO) FEŠTA U BAKINGEMSKOJ PALATI: Kraljica Elizabeta II danas slavi 90. rodjendan paradom boja

Planeta -

Zvanična proslava 90. rodjendana britanske kraljice Elizabete Druge biće nastavljena danas tradicionalnom vojnim defileom boja, a kraljica će se pojaviti i na balkonu Bakingemske palate.

Kraljica Elizabeta Druga i njen suprug princ Filip pridružiće se paradi koja će se kretati od Bakingemske palate do mesta na kome će biti održana tradicionalna vojna ceremonija boja.

U paradi će učestvovati više od 1.500 vojnika i nekoliko stotina konja, a očekuje se da će veliki broj građana posmatrati proslavu.

Kraljevski par će zajedno sa porodicom na balkonu Bakingemske palate posmatrati prelet aviona Kraljevske vazdušnih snaga. Svečanost će biti nastavljena u nedelju, velikom uličnom zabavom ispred Bakingemske palate.

Kraljica Elizabeta II rođena je u aprilu, ali se zvanična proslava njenog rođendana tradicionalno organizuje u junu, zbog lepog vremena.

Zvona na katedrali Svetog Pavla u Londonu obeležila su početak zvanične ceremonije juče, a proslava u gradovima Britanije traje tri dana.

Elizabeta Druga, njen suprug Filip koji je napunio 95 godina i ostali članovi kraljevske porodice prisustvovali su u petak službi u katedrali Svetog Pavla. Kraljica će u nedelju na promenadi ispred Bakingemske palate organizovati svečani ručak za više od 10.000 humanitarnih radnika, pokrovitelja i članova kraljevske porodice.

Posle zvanične proslave rođendana, britanska kraljica posvetiće se sezoni konjskih trka i otići na tradcionalno letovanje u Škotsku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track