TRAMP SAMOPOUZDAN: Kad me izaberu, zabraniću imigraciju iz zemalja sa istorijom terora
Foto: Reuters

Dosledan

TRAMP SAMOPOUZDAN: Kad me izaberu, zabraniću imigraciju iz zemalja sa istorijom terora

Planeta -

Pretendent na republikansku predsedničku nominaciju na izborima u SAD Donald Tramp poručio je da će obustaviti imigraciju iz zemalja sa "dokazanom istorijom" terorizma protiv SAD ili njihovih saveznika.

"Kada me izaberu, suspendovaću imigraciju iz delova sveta gde je dokazana istorija terorizma protiv SAD, Evrope ili naših saveznika, sve dok nam ne postane potpuno jasno kako da okončamo ove pretnje", rekao je Tramp u Nju Hempširu, prenosi AFP.

On je dan posle pogubnog napada na gej klub na Floridi istakao da SAD ne smeju da dozvole da na njihovu teritoriju nadiru "hiljade i hiljade ljudi, među kojima mnogi razmišljaju isto kao i divlji ubica iz Orlanda".

"Moramo reći istinu o tome kako radikalni islam pristiže kod nas", naglasio je Tramp, uz ocenu da američki imigracioni sistem ne omogućava zaštitu američkih građana, navodi Rojters. Takođe je poručio da će uvek braniti Drugi amandman američkog zakona o zaštiti prava na oružje.

Njujorški milijarder je ponovo pozvao na zabranu ulaska muslimana u SAD, ali je rekao da će ukinuti zabranu pošto se imigranti "adekvatno i savršeno" prekontrolišu.

"Muslimanske izbeglice pokušavaju da preuzmu našu decu i regrutuju ih za Islamsku državu", istakao je Tramp. Sjedinjenim Američkim Državama je, po njegovim rečima, potrebna bolja saradnja, kako između državnih i lokalnih vlasti, tako i sa prekomorskim saveznicima.

Tramp je poručio i da SAD moraju da snažno i odlučno odgovore na napad na gej klub u Orlandu, u kojem je u nedelju rano ujutro ubijeno 49 ljudi, a za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

"Naša zemlja je solidarna sa pripadnicima LGBT populacijom u Orlandu", istakao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track