ERDOGAN TRAŽI DOBRE ODNOSE S RUSIJOM: Ovo su uslovi Kremlja za normalizaciju!
Foto: AP

Na pomolu veliko pomirenje?

ERDOGAN TRAŽI DOBRE ODNOSE S RUSIJOM: Ovo su uslovi Kremlja za normalizaciju!

Planeta -

Rusija želi ponovo da uspostavi dobre odnose sa Turskom, ali Ankara mora prvo da preduzme korake kako bi se iskupila za obaranje ruskog vojnog aviona prošle godine, saopštio je danas zvanični Kremlj.

"Želeli bismo normalizaciju naših odnosa i njihov povratak na nivo iz perioda dobre i obostrano korisne saradnje", naveo je portparol ruske vlade Dmitrij Peskov na konferenciji za štampu u Moskvi.

"Ali, u isto vreme, ruski predsednik Vladimir Putin je jasno dao do znanja da je, posle onoga što se desilo, bilo kakva normalizacija odnosa nemoguća ako Ankara prvo ne preduzme neophodne korake", istakao je Peskov misleći na rusko insistiranje da se Turska izvini i plati nadoknadu za obaranje ruskog aviona prošle godine iznad tursko-sirijske granice, preneo je Rojters.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan uputio je juče pismo ruskom kolegi Putinu u kojem mu je čestitao Dan Rusije i izrazio nadu da će doći do poboljšanja odnosa dve zemlje, naveli su izvori iz turskog predsedništva. To je prvi Erdoganov i Putinov kontakt u proteklih nekoliko meseci otkako su odnosi Turske i Rusije veoma pogoršani zbog toga što su tuske snage oborile ruski avion nad Sirijom u novembru prošle godine. Tenzije su dodatno povećane usled ruskog učešća u ratu u Siriji.

"Potvrđujemo pisanje medija da je predsednik poslao pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu povodom ruskog nacionalnog praznika", izjavio je neimenovani turski zvaničnik. On je dodao da je Erdogan u poruci izrazio želju da odnosi "budu unapređeni na nivo koji dve zemlje zaslužuju".

Rusija je 12. juna proslavila nacionalni praznik - Dan Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track