PATRIJARH VARTOLOMEJ: Sabor pravoslavnih poglavara će se održati i bez ruske crkve
Foto: Fonet AP 30 Nov 2014

Odlučio

PATRIJARH VARTOLOMEJ: Sabor pravoslavnih poglavara će se održati i bez ruske crkve

Planeta -

Vaseljenski patrijarh Vartolomej poručio je danas da istorijski sabor poglavara pravoslavnih crkava na Kritu, prvi posle više od hiljadu godina, treba da se održi uprkos odluci Ruske pravoslavne crkve da ne učestvuje na tom skupu.

Partrijarh Vartolomej, koji među pravoslavnim patrijasima tradicionalno važi za "prvog među jednakima", izrazio je nadu da će se ruska, i još tri pravoslavne crkve koje su odlučile da ne učestvuju na Svepravoslavnom saboru, predomisliti u tom pogledu, prenosi AP.

Sveti i veliki sabor, koji se od 17. do 26. juna održava na Kritu, ima za svrhu da okupi poglavare 14 autokefalnih pravoslavnih crkava kako bi se promovisalo jedinstvo među 300 miliona pravoslavnih hrišćana u svetu.

Taj sabor se priprema i planira već 55 godina, napominje američka agencija.

Sputnjik je u ponedeljak preneo da Rusija neće učestvovati na svepravoslavnom saboru na Kritu ako na njega ne dođu druge pravoslavne crkve, a Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve je predložio da se taj skup odloži.

Razlog je odbijanje niza crkava da učestvuje na predstojećem skupu zbog nepripremljenog jednog broja dokumenata i neutvrđene procedure Sabora, rekao je tada novinarima šef odeljenja za spoljne crkvene poslove, mitropolit volkolomski Ilarion, na kraju vanredne sednice u Moskvi.

Prema njegovim recima, ucešće su ranije odbile Bugarska, Antiohijska i Gruzijska pravoslavna crkva.

Srpska pravoslavna crkva se priprema za učešće na Svetom i velikom Saboru pravoslavne crkve, poručio je danas patrijarh srpski Irinej uz napomenu da srpska crkva zahteva da se na tom skupu razmatraju problemi i pitanja važni ne samo za nju, već i za one koje su otkazale svoje učešće, jer će u protivnom SPC morati da napusti saborovanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track