RUSKI DIPLOMATA UPOZORIO NATO: Ne jačajte snage na Crnom moru ili...
Foto: AP

Dramatično

RUSKI DIPLOMATA UPOZORIO NATO: Ne jačajte snage na Crnom moru ili...

Planeta -

Visoki ruski diplomata upozorio je danas NATO da ne jača svoje snage na Crnom moru, naglasivši da bi takav potez potkopao regionalnu bezbednost i dodatno poremetio odnose Moskve sa Severnoatlantskom alijansom.

"Ukoliko bude doneta odluka o formiranju stalnih snaga, to će naravno destabilizovati situaciju, jer to more ne pripada NATO-u", rekao je visoki zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Andrej Kelin, prenele su ruske agencije.

Rojters podseća da su ruski državni mediji ranije ovog meseca izvestile da je američki razarač "Ju-Es-Es Porter" ušao u Crno more radi rutinskog razmeštanja, što je, kako su agencije navele, izazvalo dodatnu ljutnju u Moskvi jer je taj brod nedavno opremljen novim raketnim sistemom.

U skladu sa Konvencijom iz Montrea, zemlje koje ne izlaze na Crno more ne mogu da drže svoje ratne brodove u tom moru duže od 21 dan, navodi britanska agencija, podsećajući da na to more izlaze članice NATO-a Turska, Rumunija i Bugarska, dok Rusija ima svoju crnomorsku flotu sa bazom u Sevastopolju.

"Crno more nema nikakve veze sa Alijansom. Ne mislim da bi to popravilo naše odnose sa NATO-om", istakao je Kelin.

On je to rekao uoči samita NATO-a u Varšavi koji će biti održan sledećeg meseca, u trenutku kada su odnosi između Rusije i Alijanse izuzetno napeti zbog uloge Moskve u ukrajinskoj krizi, zaključuje Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja