NIKAKO DA SE OPAMETE: Posle masakra u Orlandu porasla prodaja puške iz pakla
Foto: Reuters

Pa ovi Amerikanci zaista nisu normalni

NIKAKO DA SE OPAMETE: Posle masakra u Orlandu porasla prodaja puške iz pakla

Planeta -

Poluautomatska puška AR-15, koju je koristio ubica Omar Matin, košta od 500 do 3.000 dolara u zavisnosti od verzije i opreme

ORLANDO - Dok se u Orlandu pripremaju sahrane žrtava masakra u kojem je simpatizer Islamske države Omar Matin (29) usmrtio 49, a ranio 53 osobe u gej klubu „Puls“, prodavci oružja zadovoljno trljaju ruke - naglo je porasla prodaja jurišne puške AR-15, omiljenog oružja monstruma.Puška čiju slobodnu prodaju predsednik Barak Obama bezuspešno pokušava da zabrani košta između 500 i 3.000 dolara u zavisnosti od verzije i dodatne opreme.Tom Engle, koji poseduje veliku prodavnicu oružja u Belfonteu (Pensilvanija), kaže da je od nedelje prodao između 13.000 i 15.000 komada raznog oružja, među kojima je veliki broj poluautomatskih pušaka.- Pre prodaje radimo uobičajenu proveru kupaca. Ista je procedura i za kupce koji nisu državljani SAD, tako da i oni lako mogu da postanu vlasnici razornog oružja. Kad imate dozvolu za lov, kupovina oružja je mnogo lakša - kaže on.Koliko je prodaja oružja ove nedelje skočila, svedoči i podatak da je porasla i cena akcija kompanija koje se bave njegovom proizvodnjom. Tako je za osam odsto porasla cena akcija kompanije „Smit i Veson“. Tokom 2015. godine u SAD je bilo 13.429 smrtnih slučajeva povezanih s oružjem.

Nor Salman umešana u zločinŽENI UBICE PRETI OPTUŽNICANor Salman, supruga Omara Matina, koji je počinio najgore masovno ubistvo u istoriji SAD, mogla bi da bude optužena za saučesništvo. Tužilaštvo je ubedilo veliku porotu da istraži slučaj, nakon što je ona izjavila policiji da je pokušala da ubedi supruga da ne napadne klub „Puls“. Ima indicija da je Nor išla s Omarom da kupi municiju i da ga je vozila do gej kluba „Puls“ kad je on išao u izvidnicu, odnosno dok je planirao masakr.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track