DIREKTOR CIA: Islamska država raspoređuje operativce po Zapadu, imaju novu taktiku
Foto: AP 11 Dec 2016

Strahuje se od novih napada

DIREKTOR CIA: Islamska država raspoređuje operativce po Zapadu, imaju novu taktiku

Planeta -

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan reći će danas Kongresu da ekstremisti Islamske države obučavaju i pokušavaju da rasporede operativce na Zapadu radi daljih napada, pri čemu će se više oslanjati na gerilske taktike kako bi nadoknadili teritorijalne gubitke.

U opaskama pripremljenim za Obaveštajni komitet Senata, Brenan navodi da IS radi na izgradnji aparata za usmeravanje i inspirisanje napada na svoje strane neprijatelje, kao što je to bio slučaj u nedavnim napadima u Parizu i Briselu, za koje CIA veruje da su izvedeni po instrukcijama IS.

"IS ima pozamašan kadar zapadnih boraca koji bi potencijalno mogli da služe kao operativci za napade na Zapadu", kaže Brenan, dodajući da ta grupa radi na tome da operativce prokrijumčari u zapadne zemlje, možda kroz izbeglički talas ili legitimnim načinima putovanja.

Prema njegovim rečima, IS poziva svoje sledbenike da izvode napade u stilu "vuka samotnjaka" u zemljama u kojima žive. Brenan je prošlonedeljni napad na gej klub u Orlandu nazvao "gnusnim činom divljeg nasilja" i "napadom na vrednosti otvorenosti i tolerancije" koje definišu SAD kao zemlju.

Takođe je upozorio da IS postepeno sve više umrežava svoje ogranke, pri čemu je, naveo je, ogranak u Libiji najnapredniji i najopasniji. Brenan kaže i da IS pokušava da poveća svoj uticaj i Africi, te da je ogranak IS na Sinaju postao najkativnija i najsposobnija teroristička grupa u Egiptu.

On je IS nazvao "silnim protivnikom", ali je istakao da je koalicija na čelu sa SAD postigla napredak u borbi protiv te grupe, koja je morala da preda velike delove teritorije u Iraku i Siriji i izgubila neke lidere u vazdušnim udarima.

"IS nastoji da popuni svoje redove borcima", konstatuje Brenan, ali napominje da uprkos napretku u borbi protiv IS na boljnim poljima i na finansijskom terenu, napori SAD nisu umanjili terorističke sposobnosti i globalni domašaj eksremističke grupe.

Direktor CIA-e zaključuje da, kako pritisak na IS raste, ta grupa pojačava sviju globalnu terorističku kampanju kako bi ostala dominantna na globalnoj terorističkoj agendi, navodi američka agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja